2024. Április 24., szerda
György névnapja

Noémi névnap

Névnapok:
Április 22.
Nem:
Eredet:
héber

Noémi névnap eredete

Noémi névnap április 22-én van a hagyományos naptárakban.

A Noémi név héber eredetű bibliai név. A név alapjául szolgáló közszó jelentése ’szépséges, kedves; gyönyörűségem, örömem’. A név a bibliában Ruth könyvében szerepel, ahol Ruth anyósaként említik. Noémi védőszentje Pulceheria (’szépséges’) bizánci császári hercegnő, aki egész életében segítette az egyházat. Ünnepnapja szeptember 10.-én van.

A korábbi évszázadok 25 leggyakoribb nevet tartalmazó statisztikáiban nem szerepelt. 1967-ben 83 kislány kapta a Noémi nevet. A következő évtizedekben egyre népszerűbbé vált. 1983 és 1987 között 2240 esetben választották. 1996-ban a 27. leggyakoribb név volt. Ebben az évben 502 alkalommal anyakönyvezték első névként. 2000-ben a 24. volt a gyakorisági listán 488 első és 89 második névválasztással. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a 69. helyen állt, a magyar nők közül 17 013 fő viselte első névként és 2856 második névként a Noémi nevet.

A Noémit a következők szerint lehet becézni:  Émi, Noi, Nojka, Nomi, Noni, Noncsi, Mimi, Mimike

A név megtalálható több idegen nyelvben is, angolul Naomi, spanyolul és portugálul Noemí, a franciáknál Noémie, míg német nyelvterületen Noemiként használják. A leghíresebb magyar, aki ezt a nevet viselte, Ferenczy Noémi festőművész volt, akit a modern magyar gobelinművészet megteremtőjeként tartunk számon.

Noémi név népszerűségéhez hozzájárul az is, hogy Jókai Mór Az arany ember című regényének az egyik szépséges hősnőjét is így hívják.

Noémi névnapi köszöntő

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok