2024. május 5., vasárnap
Györgyi névnapja

597 év után újra van Pipó név Magyarországon! Egy történemi név újjáéledése!

2023-08-13 16:06 | Nézettség: 1388
2023 május 22 óta Magyarországon hivatalosan is anyakönyvezhetó a Pipó név köszönhetően Mogyorósi Zsolt Pipónak, aki miskolcon él és postásként dolgozik. Zsolt, akarom mondani Pipó, akit édesapja után már kiskora óta Pipónak becéztek, végigvitte, hogy a Pipó nevet keresztnévként is felvehesse. A Névnaptárnak pedig elmesélte, hogyan történt ez az egész.

Pipó név történelmi múltja

A magyar történelem egyetlen Pipó nevű alapja, Ozorai Pipó, akinek az eredeti neve Filippo di Stephano Scolari volt. Az 1300-as évek végén, 1400 évek elején tevékenykedő itáliai származású magyar országbárót a korabeli iratokban 1399-től a de Florencia mellett a de Ozora előnévvel is ellátták. Önmaga a Pipo de Ozora nevet használta. Ozorai Pipó 1426. december 27-én halt meg.

Pipó név névnapja

A Névnaptár oldal Zsolt megkeresésére felvette a Pipó nevet az adatbázisába és a név névnapjaként a május 1-et határozta meg. A névnap meghatározásánál elfogadtuk azt az érvelést, mely szerint a Pipó név a  Filippo névből ered, vagyis magyarul Fülöp. Fülöpnek pedig az egyik ismert névnapja május első napján van. A Fülöp névről bővebben is olvashatsz oldalunkon.

Az ország első modernkori Pipójával a Névnaptár beszélgetett

 Magyarország első  első modernkori Pipója 35 éve billentyűs hangszeren zenél, illetve 4-5 éve a fotózással is foglalkozik. Nagyon büszke arra, hogy 2023 júniusában egy új utónévvel gazdagíthatta - a felesége kitartó kutatómunkájának köszönhetően - a magyar utónévjegyzéket, illetve az, hogy 597 év után Ő viselheti először, hivatalosan a Pipó keresztnevet Magyarországon.

Mogyorósi Zsolt Pipó

Honnan jött az ötlet, hogy a Pipo nevet szeretné viselni?

Családom, ismerőseim, munkatársaim mindig is használták a Pipó nevet a Zsolt keresztnevem mellett. A megszólítás eredete még édesapámhoz köthető, aki zenész volt. A ’70-es években sok angol nyelvű számot adott elő, természetesen angol nyelvtudás nélkül, és indokolatlanul sokszor használta a „pipo” szócskát, utánozva egy-két angol szót. 

Ráragadt a Pipó név. Amíg élt, ő volt a Pipó, én pedig a kis Pipó. Miután elhunyt, mindenki engem kezdett el szólítani Pipó-nak, így a névhasználat öröklődött. A Pipó név több, számomra kedves tárgyamon szerepel. Már régóta játszottam a gondolattal, hogy a becenévként használt nevet valahogy hivatalossá tegyem, hiszen a munkáim során sokan Pipó-ként ismernek, így szólítanak meg az utcán.

Mit tettek annak érdekében, hogy a név anyakönyvezhető legyen? Mennyi időbe telt? Mi volt a folyamat?

A névváltoztatás, hogy második keresztnevemként használhassam, ebben az évben merült fel, mint „születésnapi ajándék”. Ahhoz, hogy hivatalosan is használhassam, szerepelnie kell a hivatalos utónévjegyzékben. Az MTA Nyelvtudományi Kutatóközpont által üzemeltetett utónévkeresőben azonban ez a név nem szerepelt. 

Külföldi oldalakon csak a Pippo változat volt. Ahhoz, hogy felvehessem, először tehát az utónévlistába kellett felvetetni. A Kutatóközpont honlapján a folyamatot teljesen érthetően, világosan megfogalmazták. Formanyomtatványon kérelmeztem 2023. április 21-én, amit Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárság postacímére küldtünk el. A nyomtatványban fontos pont volt, hogy a kérelemben szereplő név eredetével, jelentésével kapcsolatban milyen indoklást tudok adni. 

Régóta tudtuk, hogy a Tolna megyei Ozorán található Ozorai Pipó vára, ezért a névhasználat indoklásaként Ozorai Pipó-t, a 1400-as évek nagy hatalmú, és gazdag bánját jelöltük meg, akinek az eredeti neve Filippo di Stephano Scolari volt, viszont Magyarországon Pipó-ként nevezték anno. Az elküldött kérelmemre május közepén érkezett válasz, miszerint ha elfogadom, akkor a kért Pipo forma helyett, szóvégi hosszú ó-val, Pipó-ként, anyakönyveztethetőnek nyilvánítják. Természetesen elfogadtam. 

597 év után újra van Pipó név Magyarországon! Egy történemi név újjáéledése!

A határozat a névjegyzékbe vételről május 22.-én érkezett meg. Az anyakönyvi hivatal által is használt utónévkereső havonta egy alkalommal frissül, és ez év június 1-én már ott volt a Pipó név! 

Ezután a helyi anyakönyvi hivatalt kerestem fel. A névváltoztatás költsége 10.000 Ft-volt, egy újabb kérelmet kellett benyújtani, valamint a születési anyakönyvi kivonatomat, és a házassági anyakönyvi kivonatomat, hiszen a névváltoztatás a feleségemet is érintette. A névváltoztatásról a határozatot július  kaptam meg. Miután a helyi anyakönyvi hivatal is megkapta, a születési anyakönyvi kivonatomat 2023.július 05 -én vehettem kézbe. 

Természetesen ezt követően sok átírás következik: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ és adókártya, pénzintézetek, jogosítvány, forgalmi, biztosítások, különböző engedélyek, de akkor is megérte, hiszen végre az aláírásomban is ott szerepel a Pipó név.

Pipó név

A Pipo névnap dátumát milyen kutatások alapján határozták meg?

Nevem már volt, de névnapot is szerettem volna. Ezzel kapcsolatban szintén a Kutatóközponthoz fordultam, ahol elmondták, hogy nem illetékesek névnap ügyben. A névnap kijelölése szinte „szokásjog”, egy naptárkészítő, egy adott naphoz hozzárendeli a kért nevet, és megjelenteti. Az egyházak általában a szentekhez kapcsolódó névnapokat valamilyen, a szenthez kapcsolódó eseményhez kötik. 

A Kutatóközpont a névnaphoz csak ajánlást ad ki. Mivel Ozorai Pipó neve a Filippo, azaz Fülöp névből eredt, ezért úgy gondoltuk, hogy a május 1-ei Fülöp névnap lenne a legmegfelelőbb a Pipó névnapra is. Email-en megkerestünk több nagy, naptárnyomtatással foglalkozó, neves nyomdát, de visszajelzést sem kaptunk. Ezután a facebook-on keresztül találtunk rá a Névnaptár oldalra, akik megkeresésünkre roppant gyorsan válaszoltak, és teljesítették kérésünket. Nem tudom, hogy Ozorai Pipó idején ünnepelték-e a névnapot, de a Névnaptár oldalnak köszönhetően Magyarországon ismét megjelent a Pipó névnap.

 Miért "csak" második névként vette fel ezt a nevet?

Szüleim a Zsolt keresztnevet adták nekem, ezért úgy gondolom ezt a szülői örökséget tisztelni illik, kell. Erre tekintettel a Pipó nevet második névként szerettem volna felvenni. Attól, hogy második keresztnév, még napi szinten használom, másokhoz hasonlóan, akik születésükkor kaptak két keresztnevet. Egyébként mindenki úgy szólít, ahogy neki is tetszik 

Ozorai Pipóhoz van-e kötődésük?

Tudomásom szerint Ozorai Pipóhoz nincs kötődésem, bár családfakutatást még nem végeztem. Terveink között szerepel, hogy feleségemmel Ozorán, Ozorai Pipó várát felkeressük, és 1-2 napot eltöltünk ott. 

Kíváncsi vagyok arra, hogy mit szólnának a szálloda recepcióján a szobafoglaláskor és bejelentkezéskor, hogy én bizony Mogyorósi Zsolt Pipó vagyok. Érdekes lenne azok között a régi falak, és tárgyak között lenni, ahol a druszám élt. 

Esetleg útba ejtenénk Székesfehérváron a Nagyboldogasszony bazilika romjait, amelynek egyik tornyát a Ozorai Pipó építette át, és állítólag az alá lett eltemetve. Ezek tervek, de reméljük, hogy sikerül a közeljövőben ezt is megvalósítani, hiszen a névváltoztatás is először csak egy terv volt.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok