2024. Április 16., kedd
Csongor névnapja

Hello Július!

2022-06-29 16:00 | Nézettség: 932
Az aszfaltolvasztó forróság, a vízpart, a strandolás, a hideg sör, a bikinis lányok és még sorolhatnánk, mi minden jut az eszünkbe a nyár középső hónapjáról, a júliusról. Az év hetedik hónapja 31 napos, Szent Jakab havának is nevezik.
Hello Július!

Az 1700-as évekig a július elnevezést a Júliából származónak vélték. Tévesen. A Gergely –naptárban ötödik hónapként szereplő, Quintilis elnevezésű hónapot ugyanis Julius Caesar-ról nevezték el, aki ebben a hónapban született.

Júliusi időjárási regulák

Július 2.-án, Sarlós Boldogasszony ünnepére mondják, ha esik az eső, további negyven napig várható csapadékos idő. Ha július 13-án Mérges Margit zivatarral ijesztget, vagy dörög, villámlik, akkor ez így lesz a következő közel másfél hónapban is. Illés (július 20.) és a magdolna (július 22) napi eső „kiluggatja a diót, meg a mogyorót”.

A Jakab napi eső szintén a  dióban  és a mogyoróban okoz károkat, de ez egész télre is jövendőt mont: ha ezen a napon sok a felhő, sok lesz a hó, ha nagyon süt a nap, akkor télen nagy hideg várható. Ha meg süt is, esik is, akkor enyhébb lesz a tél.

Számunkra meglepő lehet, hogy a hómérsékleti rekordok tekintetében az abszolút minimumot Vosztok állomáson, az Antarktiszon mérték 1983. júliusában, mégpedig -89,2 fokot. Az abszolút maximum pedig Kalifornia állam FurnaceCreek nevű helyén volt 1913. júliusában: 56.7 fok! 

Gyakori névnapok július hónapban

Névnap Dátum Megjegyzés
 Annamária július 1.  Az Anna és Mária összevonásából. A névösszevonásokról olvashat az Összevonás varázsa című cikkünkben is.
 Csaba július 6.  
 Nóra július 11.  
Jenő július 13.  
 Roland július 15.  
Emília jólius 19.  
Magdolna július 22.  
Anna, Anikó július 26.  Szent Anna ünnepe. További részleteket találhat Anna: névnap, bál, legendák című cikkünkben.
Judit  július 30..  


Világnapok, emléknapok

 Dátum  Esemény  Leírás
július 1. Magyar egészségügy napja, Magyar köztisztviselők napja  
július 2.  Az UFO világnapja; Sportújságírók napja 1947 július másodikán történt az ugynevezett roswelli UFO eset. Ekkor állítolag egy UFO zuhant le az új-mexikói Roswell külső részén. Ezen esemény kapcsán tartják ezen a napon az UFO világnapját.
július 6. A Csók Világnapja A Csók Világnapját az egész világon július 6-án ünnepeljük. Sajnos homly fedi, hogy kineke a kezdeményezésére alakult ki ez a világnap.Viszont abban mindenki egyetért, hogy csókolózni jó!
július 20. A Hold napja  
július utolsó péntekje A rendszergazdák világnapja   
július első szombatja Az ölelés napja Magyarországon  
július utolsó szombatja Balatoni halak napja  

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok