2024. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina névnapja

Vadászati idények 2025-ben - Vadásznaptár 2025

2024-08-01 16:18 | Nézettség: 305
A vadászat nemcsak sport, hanem ősi hagyomány is. A sikeres vadászathoz azonban nem elég a puska és a megfelelő öltözet. Legalább ennyire fontos ismerni a vadászati szabályokat, köztük a vadászati idényeket is. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a különböző vadfajokra vonatkozó vadászati időszakokat, hogy mindig tisztában legyél azzal, mikor melyik vadfajra nyílik lehetőség a vadászat. A Vadásznaptár hasznos segítség lehet!

A vadászható fajok vadászati idényét a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet (vhr.) 5. számú mellékletének I. része határozza meg. Eze alapján állítottuk össze a Vadásznaptárt.

A 2025-ös vadásznaptárdátumok meghatározásánál figyelembe vettük az alábbi rendelkezést: vadászati idény, ha annak kezdete vasárnapra vagy hétfőre esik, akkor kiterjed az azt megelőző egy, illetve kettő napra. Ha a vadászati idény vége péntekre vagy szombatra esik, akkor kiterjed az azt követő kettő, illetve egy napra is. Nézd meg mikor vannak a vadászati idények a különböző vadfajoknál!

Gímszarvas Dámszarvas és muflon Vaddisznó és szikaszarvas

Vadászati idények 2025-ben  - Vadásznaptár 2025

Nagyvadfajok

Magyarország gazdag vadállománnyal rendelkezik, melynek jelentős részét nagyvadfajok alkotják. Ezek az állatok nemcsak a hazai vadászat szempontjából fontosak, hanem az ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában is kulcsszerepet játszanak. 

Gímszarvas, a  hazai erdők egyik legnagyobb és legnemesebb vadja. Bőgésük a vadászat egyik legizgalmasabb élménye. A Dámszarvas elegáns megjelenésű, gyors és óvatos állat. A gímszarvashoz hasonlóan népszerű vadászati célpont. Az őz kisebb termetű, de rendkívül óvatos és gyors vad. A vadászat során nagy kihívást jelent. Vaddisznó az egyik legelterjedtebb nagyvadfaj, amely folyamatosan alkalmazkodik a változó környezeti feltételekhez. Európai muflon a hegyvidéki területek jellegzetes vadja, sziklás, meredek terepen él.Szikaszarvas Japánból származó, díszes szarvú faj, amelyet vadászat céljából telepítettek be. A Zerge pedig a magas hegységek lakója, ügyes és gyors mozgású állat. Nézzük a vadászati idényeket!

Gímszarvas vadászati idény

bika      2025. augusztus 30. – január 31.
érett bika     2025. augusztus 30. – október 31.
második éves bika (első felrakás)  2025. augusztus 30. – március 31.
tehén     2025. augusztus 30. – február 28
ünő     május 1. – február 28
borjú    2025. augusztus 30. – április 30.

Gímszarvas vadászati idény

Dámszarvas vadászati idény

bika  2025.október 1. – 2026 február 28
érett bika  2025. október 1. – 2025 . november 30.
második éves bika (első felrakás)  2025. október 1. – 2026. április 30.
tehén   2025. október 1. – 2026. február 28
ünő  2025. junius 1. – 2026. február 28

Muflon vadászati idény

kos   egész évben
juh, jerke, bárány  2025. augusztus 30. – 2026. február 28

Vaddisznó és Szikaszarvas vadászati idény

A vaddisznó és a szikaszarvas   egész évben vadászható. Vaddisznó malacnak minősül a szaporulat 20 kg, süldőnek pedig 50 kg zsigerelt testtömegig. Vaddisznó kocának minősül az 50 kg zsigerelt súlyt elérő vagy meghaladó súlyú nőivarú vaddisznó.

vaddisznó vadászati idény

Apróvadfajok

Nyúl vadászati idény

mezei nyúl   2025. október 1. – december 31.
üregi nyúl     egész évben

Fácán vadászati idény

A fácánkakas október 1. és  2026 február 28 között vadászható. A fácántyúk csak vadászati célú kibocsátása esetén vadászható, a kibocsátott mennyiség erejéig, a kibocsátóhelytől mért ezer méteres távolságon belül. A kibocsátóhely egyértelmű beazonosíthatóságához szükséges földrajzi koordinátákat az éves vadgazdálkodási tervben meg kell adni.

Fogoly vadászati idény

A fogoly 2025 október 1. és  december 31.között vadászható az alábbi megkötéssel: Fogoly a vadászati idényben azokon a vadászterületeken vadászható, ahol az adott vadászati évben legalább 500 példány fogoly kibocsátása történt, a vadászati hatóság által a vad zárttéri tartásáról és kibocsátásáról adott engedélyben foglaltak szerint.

Vörös fogoly  vadászati idény

Egész évben vadászható azonban a vadászterületre vörös fogoly csak vadászati hasznosítás céljából bocsátható ki. A kibocsátásra szeptember 1. és február utolsó napja között kerülhet sor. Azon a vadászterületen, ahol állandó jelleggel természetes fogolyállomány él, a vörös fogoly kibocsátása tilos.

Nyári lúd, vetési lúd, nagy lilik vadászati idény

2025-ben október 1. és 2026 január 31. között vadászhatók a nyári ludak, vetési ludak, nagy lilik, de jó ha tudod, hogy nyárilúdból, vetési lúdból és nagy lilikből  naponta, személyenként összesen legfeljebb hat darab ejthető el, melyből a vetési ludak száma nem lehet több kettőnél. 

Kanadai lúd  és a nílusi lúd 

A vadászati iény  2025 október 1.-től 2026 január 31.-ig tart. Az elejtett kanadai lúdról és nílusi lúdról fotódokumentációt kell készíteni, melyet meg kell küldeni a Soproni Egyetem Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézetének. Az elejtett példányt a fotódokumentáció elküldését követő két munkanapig meg kell őrizni.

Tőkés réce, szárcsa, erdei szalonka, örvös galamba és a balkáni gerle vadászati idénye

Tőkés réce 2025 augusztus 15. – 2026. január 31.
Szárcsa 2025. augusztus 30. – 2026. január 31.

Tőkés récére augusztus 15-től augusztus 31-ig kizárólag húzáson és a vízparttól - azaz a vízzel borított terület és a szárazföld találkozásától - számított 50 méteren kívül szabad vadászni. Tőkés récéből és szárcsából naponta, személyenként összesen legfeljebb nyolc darab ejthető el. Tenyésztett tőkés réce tilalmi időben is napi terítékkorlátozás nélkül lőhető.

erdei szalonka    vadászati idény nélkül
örvös galamb  augusztus 15. – január 31.
balkáni gerle   augusztus 15. – január 31.

Egyéb apróvadfajok

Róka, aranysakál, nyest, pézsmapocok, nyestkutya , mosómedve  

Egész évben vadészható az alábbi megjegyzéssel: az elejtett nyestkutyáról, mosómedvéről fotódokumentációt kell készíteni, melyet meg kell küldeni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszéknek. Az elejtett példányt a fotódokumentáció elküldését követő két munkanapig meg kell őrizni.

Róka vadászati idény

Borz, házi görény, dolmányos varjú , szarka, szajkó vadászati idénye

Vadászati idény: július 1. – február utolsó napja  A borz, a házi görény, a dolmányos varjú, a szarka és a szajkó az apróvad szaporodási időszakában a vadászati hatóság külön engedélyével gyéríthető.

Egyéb tudnivalók

Gímszarvasbikát, dámbikát, őzbakotmuflonkost és szikaszarvasbikát egész évben, mezei nyulat október 1-től január 15-ig, egyéb vadfaj egyedét, továbbá tarvadat az adott vadfajra vonatkozó vadászati idényben szabad élve befogni.

A vhr. 5. számú melléklet II. részében felsorolt vízivad fészkelése és vonulása szempontjából nemzetközi jelentőségű és hazai kiemelt jelentőségű vízi élőhelyeken a vadászati hatóság szabályozza a vízivad vadászat rendjét. Ebben szabályozza a vízivad vadászatának helyét, módját, idejét, gyakoriságát.

A vadállomány védelme és a vad kímélete miatt vadászati idényre való tekintet nélkül haladéktalanul el kell ejteni a súlyosan beteg, valamint a betegség miatt mozgásképtelen, illetve a súlyosan sérült és életképtelen vadat. Az elejtést a vadász, illetve a kísérővadász köteles a vadászati naplóban „beteg” megjelöléssel rögzíteni, és haladéktalanul bejelenteni a vadászatra jogosultnak. A vadászatra jogosult köteles az állat-egészségügyi okból elejtett vadat vizsgálatra alkalmas módon az elejtés helye szerint illetékes hatósági állatorvosnak bemutatni. A hatósági állatorvos az elejtés indokoltságáról igazolást állít ki.

A Vadásznaptár hasznos lehet vadásztársaid részére is, küldd el nekik!

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Szeptember hónap névnapok