2024. május 23., csütörtök
Dezső névnapja

Kálmán névnap

Névnapok:
Október 13.
Nem:
Férfi
Eredet:
török

Kálmán névnap eredete

Kálmán névnap október 13-án van.

Régi magyar személynév, mely egy török eredetű közszóból származik, hasonlóan a Kál névhez. Az alapjául szolgáló szó jelentése marad, megmarad, életben marad; maradék vagy öregember. A német Koloman, Coloman, Kolman névvel mesterségesen azonosították.

A XVIII. században a latinos Colomannus alak mellett a magyarosabb hangzású Kolman, Kálmán alakot használták. Írásos történelmi emlékekben már a XI. század végétől megtalálható Colomannus, Colmanus, Kalomannus, Kalamannus.alakokban.

Kálmán egyetlen névnapja Szent Kálmán ünnepnapjához kötődik, aki ír származású zarándok volt az eredetileg a Koloman nevet viselte.Magyar kötődésű szent, mivel Skóciai Szent Margit fia volt. A Szentföldre igyekezett, ám Ausztriában szláv kémnek nézték, és két rablógyilkossal együtt felakasztották. Kálmán vértanúként Ausztria egyik védőszentjévé vált.

Legelső magyar tisztelője Szent István királyunk volt, aki a hagyomány szerint hazánkba hozatta a szent Kálmán ereklyéit. Hazai tiszteletének másik jele és bizonyítéka, hogy Könyves Kálmán királyunk is miatta kapta a Kálmán keresztnevet.

Kálmán név gyakorisága és becézése

 A középkorban nagy becsben tartott név volt, azonban már már nem tekinthető divatosnak. A magyar lakosság körében 2004-ben még a 45 leggyakoribb névnek számított, azonban közel 20 év alatt az 59. helyre csúszott vissza. Az újszülöttek körében az elműlt két évtizedben nem tudott bekerülni a legnépszerűbb 100 név közé, 2019-ben a 163. leggyakoribb név volt. 

A Kálmánokat az alábbi becenevekkel illethetjük: Kacsó, Kala, Kalacs, Kalas, Kálics, Kalis, Kálmánka, Kálmus, Kaló, Kálócs, Kalos, Kálya; az újabbak: Kálmi, Kali, Káli, Kami, Kámcsi, Kamu.

A népnyelvben kálmánkörte vagy kármánkörte a neve az aranysárga héjú, zamatos, lédús nyári körtének.

Kálmán névnapi köszöntő

Kálmán névnap - kapcsolódó cikkek

Kálmán névnap rejtélyei: kiről kapta a nevét Könyves Kálmán?

Kálmán névnap rejtélyei: kiről kapta a nevét Könyves Kálmán?

2022-10-12 19:45 | Nézettség: 928
Kálmán névhez csupán egyetlen névnap található a különböző névnapokkal foglalkozó portálokon. Kálmán névnap október 13-án található, mely egy meglehetősen rejtélyes szenthez kapcsolódik. Egyes források szerint, a szent magyar kapcsolatokkal is rendelkezik, mivel Skóciai Szent Margit fia volt.
2022-10-12 19:45 | Nézettség: 928
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok