2024. május 26., vasárnap
Fülöp névnapja

Márk névnap

Névnapok:
Április 25.
Május 25.
Június 18.
Október 7.
Nem:
Férfi
Eredet:
-

Márk névnap eredete

Márk névnap április 25-én van a hagyományos naptárakban.

A Márk név a Márkus név rövidüléséből eredhet, de lehet a német Mark átvétele is, ez pedig a Marquard és a Markus német utónevek közös rövidülése. A Marquard (Márk) jelentése: a határerdőnek, a határvidéknek és a természetnek a védője. 

Márk névnapon, azaz Április 25-én rendezik a híres rózsabimbó fesztivált Velencében. A fesztivál  a város védőszentjéhez, Szent Márkhoz kötődik, akinek ezen a napon van az ünnepnapja.. A férfiak hagyományosan egy rózsabimbót adnak kedvesüknek, mely azon a történeten alapul mely a 8. században keletkezett,

A legenda szerint egy szegény családből származó férfi beleszeretett egy velencei nemes származású hölgybe, mikor megnyerte a hölgy apjának jóváhagyását, el kellett mennie a háborúba. A csatában halálosan megsebesült, de még sikerült tépnie egy rózsabimbót a közeli rózsabokorról és megkérnie a társát, hogy vigye el szerelmének a véres rózsabimbót.

Márk név gyakorisága

Az 1990-es években hirtelen nőtt meg a népszerűsége, igen gyakori volt, a 2000-es években a 9-17. leggyakoribb férfinév.

 

Márk névnapi köszöntő

Márk névnap - kapcsolódó cikkek

Márk: rózsabimbó és a szárnyas oroszlán

Márk: rózsabimbó és a szárnyas oroszlán

2014-04-25 15:04 | Nézettség: 1236
A Márk név egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utóbbi években, névnapja Szent Márk ünnepnapjához kapcsolódik. De vajon mi köze van a véres rózsabimbónak és szárnyas oroszlánnak Velencéhez? A szárnyas oroszlán Velence címerállata, Szent Márk pedig a város védőszentje. És a véres rózsabimbó?
2014-04-25 15:04 | Nézettség: 1236
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok