2024. május 26., vasárnap
Fülöp névnapja

Piroska névnap

Névnapok:
Január 18.
Nem:
Eredet:
latin

Piroska névnap eredete

A Piroska névnap január 18-án szerepel a hagyományos naptárakban.

A Piroska név a latin Prisca névből származik, amiből a magyarban Piriska, majd később Piroska lett. A Prisca eredeti jelentése régi, ősi, tiszteletreméltó. A név hangalakjának változásában a régi magyar Piros név hatásának, illetve magának a piros szónak is szerepe lehetett. A legismeretebb Piroska, a mesehőz, aki nagymamájával legyőzi a farkast.

A januári névnap Római Szent Piroskához köthető aki, Róma városában élt egy igen előkelő család gyermekeként, és a II. Claudius császár alatti keresztény üldözék idején vesztette életét 269 január 18-án. A Római katolikus egyház szentként tiszteli és halála napján ünnepli.

Az 1990-es években a Piroska ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

Piroska névnapi köszöntő

Piroska névnap - kapcsolódó cikkek

Piroska, a bizánczi császárné

Piroska, a bizánczi császárné

2019-01-18 14:09 | Nézettség: 994
Nincs olyan gyerkőc, aki a Piroska nevet ne ismerné már az óvodában a Grimm testvéreknek köszönhetően. Az ismert mesén túl a Piroska névvel már Árpád-házi történelmünk kapcsán is találkozhatunk, bár Szent László lánya történelmünk méltatlanul kevésbé ismert szentje. Szent Piroska ismertségén szeretne a Magyar Nemzeti Bank változtatni azáltal, hogy 2019 januárjában arany és ezüst emlékérmet bocsátott ki a szent tiszteletére.
2019-01-18 14:09 | Nézettség: 994
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok