2024. május 26., vasárnap
Fülöp névnapja

Enikő névnap

Névnapok:
Szeptember 15.
Nem:
Eredet:
magyar / ősmagyar

Enikő névnap eredete

Enikő névnap Szeptember 15-én van a hagyományos naptárakban.

Az Enikő női nevet Vörösmarty Mihály alkotta meg az ősi Enéh névből a -kő kicsinyítő képzővel, jelentése szarvastehén. A szó eredeti jelentése ’fiatal’. A csodaszarvas mondájában Magor és Hunor anyja viselte az Enéh nevet Vörösmarty Mihály egyébként több keresztnevet is alkotott.

Az Enikő  név védőszentje Encratis portugál származású, zaragozai vértanú szűz, aki éppen akkor ért a hispániai városba, amikor ott legjobban dühöngött a Diocletianus-féle keresztényüldözés. Encratis bátran a helytartó elé állt, szemére vetette embertelenségét, és felszólította a megtérésre. A jutalma bátor tettéért az lett, hogy a legkegyetlenebb kínok között kellett meghalnia. Ünnepnapja: április 16, mely egyben Enikő névnap is.

Az Enikő név gyakorisága és becenevei

Az 1990-es években igen gyakori név, a 2000-es években a 32-45. leggyakoribb női név.  Az Enikő nevet az alábbiak szerint becézhetjük:Eni, Enci, Encike, Encsi, Encsike, Bencsike

Enikő névnapi köszöntő

Enikő névnap - kapcsolódó cikkek

Enikő és a csodaszarvas legendája

Enikő és a csodaszarvas legendája

2021-09-14 17:29 | Nézettség: 2217
Az Enikő névnapja szeptember 15-ére került a hagyományos naptárakba. A nevet az egyik legnagyobb magyar költő, Vörösmarty Mihály alkotta és kezdte el használni költeményében.
2021-09-14 17:29 | Nézettség: 2217
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok