2024. május 26., vasárnap
Fülöp névnapja

Terézia névnap

Névnapok:
Október 15.
Március 11.
Június 17.
Július 8.
Augusztus 3.
Október 1.
Október 3.
Nem:
Eredet:
görög

Terézia névnap eredete

Terézia névnap október 15-én van a hagyományos naptárakban.

A Terézia görög eredetű női név, melynek származása és jelentése bizonytalan. A név jelentésére két elmélet is megtalálható: az egyik szerint egy földrajzi hely nevéből származik, mely hely lehet az Égei-tengeri Thera, a mai nevén Santorini sziget vagy a Kréta melletti Therasia sziget, vagy a dél-itáliai Tarasz városa. A jelentés pedig, hogy ezen helyről származó. Egy másik elmélet szerint Terézia  jelentése arató, szüretelő; vadásznő. 

A név Spanyolországban vált először népszerűvé. a név névnapjai közül az októberiben találhatók két szenthez kapcsolódnak. Avilai (Nagy) Szent Teresia, aki az 1500-as években élt, egyházdoktor, spanyol sarutlan karmelita apáca volt, a szép és szellemes ifjú hölgy  18 évesen belépett a karmelita szerzetesek közé.

A gyűlölködések, üldözések ellenére keresztülvitte a rend reformját. Nevéhez több mint harminc kolostor alapítása kapcsolódik, az első kolostort Spanyolországban, Avilában alapította. Számos misztikus írása maradt fenn.

A másik szent Lisieux-i Kis Szent Teresia szintén karmelita szerzetesnő és rövid ideig a novíciák mesternője volt. A nevében szereplő Kis jelzőt a Kisded Jézus tiszteletére kapta. A szent ünnepnapja - ami egyben Terézia névnapja is - október 1-én található az egyházi naptárakban.

Terézia név gyakorisága és becézése

Az 1990-es években a Terézia igen ritka, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

A teréziákat a következők szerint becézik: Reszka, Reza, Rezi, Rézi, Teca, Tera, Tercsi, Tercsike, Teréz, Terézke, Teri, Terike, Terka, Terus, Teruska, Treszka, Trézsi, Zia, Zius, Ziuska

Terézia névnapi köszöntő

Terézia névnap - kapcsolódó cikkek

Ha Október közepe, akkor Teréz és Terézia névnap!

Ha Október közepe, akkor Teréz és Terézia névnap!

2023-10-13 20:12 | Nézettség: 836
Ismét egy olyan névvel foglalkozunk, melynek a múltban komoly hagyományai voltak, napjainkra azonban szinte eltűnt a névadások közül. Pedig az 1700-as években az első magyar női urlkodó is ezt a nevet viselte.
2023-10-13 20:12 | Nézettség: 836
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok