2024. május 26., vasárnap
Fülöp névnapja

Orsolya névnap

Névnapok:
Október 21.
Nem:
Eredet:
latin

Orsolya névnap eredete

Orsolya névnap október 21-én van a naptárakban.

 Az Orsolya női név a latin Ursula név magyarosításával keletkezett, jelentése kis medve, medvebocs, medvécske. KIalaulása során az alábbi alakokon keresztül jutott el a végleges formályához: Ursula, Orsola, Orsolya.

A névnap Szent Orsolya ünnepnapjához kötődik, azonban a szent ünnepnapját  az 1962 és 1965 között tartott II. Vatikáni Zsinat után  törölték a Római Kalendáriumból, tekintettel arra, hogy Szent Orsolya legendájának több változata is fennmaradt, de hiteles bizonyítékkal létezéséről senki nem tud szolgálni.

Szent Orsolyát évszázadokon keresztül szentként tisztelték és neve összeforrt a 11 ezer szűz vértanúságával. Köszönhetően azonban annak, hogy hosszú időn keresztül egyházi emléknap is volt október 21, a névnapi hagyományokban természetesen fennmaradt, mint Orsolya névnap.

Egy kevésbe elfogadott elmélet szerint az Orsolya név  egy ófelnémet név, a Hors, Ors,  - mely a mai német nyelvben a Ross néven található meg - latinosított változata. Ezen név jelentése: ló, paripa. 

Szent Orsolyáról és a 11 000 szűzről kapta a nevét a Virgin-szigetek , a névadó pedig  Kolumbusz Kristóf vol, aki második amerikai útján fedezte fel ezt a szigetcsoportot a Karib-térségben.

Az orsolya név gyakorisága és becézése

Az Orsolya név  - köszönhetően Szent Orsolyának és legendájának is - már a 16. században népszerű női név volt, Reneszánszáz az 1980-as és 90-es években élte, amikor ismét gyakori lett,. A 2000- években a magyar női lakosság körében 60-61. leggyakoribb név volt, azonban a név a népszerűségéből sokat vesztett az elmúlt 20 évben. Míg a 2000-res évek elején az újszülöttek körében 56. helyen szerepelt, addig 2020-ra már nem fért be a TOP100-as listára, és csupán a 140. helyen találjuk.

Orsi, Orsik, Orsika, Orsina, Solya. formákban becézhetjük az Orsolyákat.

Orsolya napja a népszokásokban is komoly jelentőséggel bír. Orsolya napja megjeleníti a téli időjárást vagyis, amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél is. Ha szép az idő ezen napon, akkor így marad egészen karácsonyig.

Az asszonyok úgy vélték, hogy Orsolya napján kell leszedni a káposztát, mert ki tudja, milyen időjárás következik, a sok esőtől kirepedeznek a szép káposztafejek. Néhány helyen ezen napon kezdődött a szüret. 

Orsolya névnapi köszöntő

Orsolya névnap - kapcsolódó cikkek

Orsolya névnap, Virgin-szigetek és a medvebocs

Orsolya névnap, Virgin-szigetek és a medvebocs

2022-10-15 15:08 | Nézettség: 1571
Mi a kapcsolat az Orsolya névnap, a kis kölyök mackók és a Virgin- szigetek között? Első ránézésre, semmi közük egymáshoz, de kicsit kutakodva rájöhetünk a hogy kötődnek egymáshoz. Kezdjük az Orsolya névnap eredetével. Az Orsolya név a latin ursa szóból ered, melynek jelentése medve, ehhez került a kicsinyítőképző, és meg is kaptuk az Ursula-t, mely kis medvét, azaz medvebocsot jelent.
2022-10-15 15:08 | Nézettség: 1571
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok