2024. július 20., szombat
Illés névnapja

Mária névnap

Névnapok:
Augusztus 15.
Szeptember 8.
Szeptember 12.
December 8.
Július 6.
Nem:
Eredet:
héber

Mária névnap eredete

Mária névnap Augusztus 15, Szeptember 8 és 12 valamint December 8-án is megtalálható a hagyományos naptárakban.

Mint látható a Mária névnap négyszer is megtalálható az asztali naptárakban, a név az egyik leggyakoribb név hazánkban. A Mária bibliai eredetű női név, melynek eredeti héber formája a Mirjam volt, ez a görög és latin bibliafordításokban módosult.

Jelentése megfejtetlen, minden magyarázata vitatott. Lehetséges jelentései: a) mirha, az ókor egyik legdrágább illatszere, b) keserű(ség) A latin Maria névváltozatnak igen sok származéka alakult ki az európai nyelvekben, ezek egy része a magyarban is használatos.

Mária név gyakorisága és becézése

A Mária név népszerűsége Magyarországon a Szűz Mária tiszteletével magyarázható. ,Már a középkor óta a leggyakoribb női nevek között szerepel. , Népszerűsége ugyan folymatosan csökken, de még az 1990-es években is gyakori. Az utóbbi száz évben a legtöbbször anyakönyvezett magyar női név, de a 2000-es években az újonnan születettek között csak a 71-92. legnépszerűbb név volt.

Mária névnapi köszöntő

Mária névnap - kapcsolódó cikkek

Mária

Mária

2013-09-02 20:06 | Nézettség: 9167
Mária névnap az egyik legnépszerűbb névnap, melynek egyik magyarázata, hogy a Mária név hosszú évek óta a leggyakoribb női keresztnév az egész lakosságot tekintve Magyarországon. Nem véletlen tehát, hogy a Mária egyben egyike a legtöbb névnappal rendelkező keresztneveknek. A Wikipédián összegyűjtött adatok szerint egy évben 33 alkalommal is ünnepelhetjük a név szülötteit.
2013-09-02 20:06 | Nézettség: 9167
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Július hónap névnapok