2024. május 26., vasárnap
Fülöp névnapja

Barbara névnap

Névnapok:
December 4.
Nem:
Eredet:
görög

Barbara névnap eredete

Barbara névnap december 4-én található a kalendárban.

A Barbara név görög eredetű, melynek  jelentése: idegen, külföldi nő.  A név alapjául szolgáló barbarosz szó jelentése barbár, azaz ’idegen, dadogó’. A bar-bar feltehetőleg hangutánzó szó, amellyel a nem görög beszédet jelölték. Valószínű, hogy a Barbara jelentése ’idegen nyelvű’, ’külföldi nő’ lehetett. Feltehetően az idegen országokból származó rabszolganők megnevezésére használták, akiket arra sem érdemesítettek, hogy egyéni nevet adjanak nekik.

A név  Árpád-korban már ismert név volt, írásban a XIII. század végén jelenik meg először. A régi magyar nyelvben a Barbara név alakja különböző változatokon keresztül a Borbála névvé formálódott. Csupán a  XX. század végén lett ismét a Barbara forma használatos.

A Barbara December 4-i névnapja Szent Borbálához köthető, aki legendái hatására többek között a bányászok, kohászok, tüzérek, tűzszerészek védőszentje.

A Barbara név gyakorisága és becézése

Az 1990-es években a Barbara igen gyakori név volt,  a 2000-es években a Barbara a 23-35. leggyakoribb női név. A Barbarákat az alábbiak szerint becézhetjük: Bara, Barbi, Barbika, Barbó, Barbus, Bari, Barka

Barbara névnapi köszöntő

Barbara névnap - kapcsolódó cikkek

Borbála és Barbara

Borbála és Barbara

2015-11-30 15:17 | Nézettség: 1261
A Barbara név magyar változata a Borbála. December negyedikei névnapja Szent Borbálához köthető, aki legendái hatására többek között a bányászok, kohászok, tüzérek, tűzszerészek védőszentje.
2015-11-30 15:17 | Nézettség: 1261
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok