2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Veronika névnap

Névnapok:
Január 13.
Január 12.
Január 19.
Január 24.
Február 4.
Július 9.
Nem:
Eredet:
görög

Veronika névnap eredete

Veronika névnap Január 13-án található a hagyományos naptárakban.

A Veronika név eredetére kétféle magyarázat is létezik. Az egyik szerint a görög eredetű Phereniké név latinos formája, mely az ókori macedón nyelvben Bereniké alakban ismert. A név jelentése győzelmet hozó.

A másik magyarázat szerint ez a név egy két szóból álló öszetett szó melynek első tagja a latin verus melléknév, mely igazat jelent, második tagja pedig a görög ikon szó, melynek jelentése kép. Ezen magyarázat alapja egy legenda miszerint Krisztus a Golgotára vezető úton összeroskadt a kereszt súlya alatt, és ekkor egy egyszerű asszony lépett oda hozzá, és kendőt nyújtott Jézusnak, hogy az arcát megtörölje. A hagyomány szerint Jézus arcának lenyomata látható maradt az asszony kendőjén. Erről kapta a nő a Veronika ’igaz kép’ nevet. Erről a legendáról egy apokrif irat tanúskodik.

A Veronika névnapokhoz több szent is kapcsolódik. Az egyik, melyhez a február 4-i névnap köthető egy az I. században élő szent életű asszony volt, akit azonban az evangéliumok név szerint nem említenek. Ábrázolásain mindig ott van Veronika kendője, amelyen Jézus arcképe látható.  A fő Veronika névnap Binascói Szent Veronikához kapcsolható, aki ágoston rendi szolgálótestvér volt Milánóban. Ismerjük még Giuliani Szent Veronica olasz kapucinus apácát akinek július 9-én van az ünnepnapja, mely szintén névnapja a Veronika névnek.

A Veronika névvel találkozhatunk a magyar irodalomban is. Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című művének egyik főszereplője a Veronika nevet viseli, csakugy mint Dugonics András Arany pereczek című művének hősnője.

Veronika név gyakorisága és becézése

A Veronika név már a  XVI. századtól folyamatosan jelen van a magyar névkincsben. Az 1990-es években a Veronika név gyakori volt, a 2000-es években a Veronika  a 38-58. leggyakoribb női név. A Veronikákat a következőképpen becézhetjük:Veca, Vecka, Vera, Vercsa, Vercsi, Vercsike, Veri, Verka, Veron, Verona, Veroni, Veronka, Verus, Veruska, Véri, Verica, Vérike, Vicus, Víró, Víróka, Viron, Vironka, Roni.

Az angol, az olasz és a román nyelvben Veronica formát használják, a franciában Véronique, míg a németben Veronika alakban van jelen..

veronika egy növénynemzetség is, mely utifűfélék csaladjához tartozik mintegy 250 fajjal, amelyek közül a legismertebb az orvosi veronika. 

Veronika névnapi köszöntő

Veronika névnap - kapcsolódó cikkek

Veronika név eredete: az igaz kép avagy Jézus arcának lenyomata a kendőn

Veronika név eredete: az igaz kép avagy Jézus arcának lenyomata a kendőn

2024-01-12 19:48 | Nézettség: 578
Jésus keresztrefeszítéséhez kapcsolódó történetek közül az egyik legismertebb a Veronika névhez kapcsolódó legenda. Krisztus a Golgotára vezető úton a kereszt súlya alatt összeroskadt , és ekkor egy egyszerű asszony lépett oda hozzá, hogy az arcát megtörölje. A hagyomány szerint a kendőn megmaradt Jézus arcának lenyomata. Ez a történet apokrif iratokban maradt fenn és a Veronika név eredetének egyik magyarázata.
2024-01-12 19:48 | Nézettség: 578
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok