Az első World Nutella® nap Sara Rosso nevéhez fűződik. A népszerű amerikai blogger először 2007. február 5. napját szentelte a híres édességnek. Annyira szerette a Nutella-t, hogy úgy gondolta, megérdemel egy kis ünneplést. A mozgalomhoz a világ minden tájáról csatlakoztak a fanatikus rajongók, és minden fórumon népszerűsítették kedvenc csemegéjüket. Megjelentek a nutellás szelfik, nutellás posztok, a különleges mogyorókrémes receptek a közösségi média különböző felületein.
2015-től a World Nutella® nap szervezését Sara átadta - a terméket gyártó - Ferrero-nak, hogy még nagyobb tömegeket érhessen el a mogyorókrém-őrület.
A Nutella egy kenyérre kenhető, a nugáthoz hasonló ízű és állagú édes krém, melynek összetevői a cukor, növényi olaj, pörkölt mogyoró, kakaó, tejpor, szójalecitin és a vanília. A Nutella mogyorótartalma - mely minőségi mutató is egyben - a krém 13 %-át teszi ki.
A Nutella története 1940-ben kezdődött Olaszországban, ahol Pietro Ferrero olasz cukrász készített egy kenhető finomságot, ami mogyoróból, cukorból és tortabevonóból állt. Ezt a krémet, "gianduja"-nak nevezett el. 1951-ben a recept módosításra került, és új nevet is kapott a csokis finomság , "supercrema gianduja"-nak nevezte a Ferrero. A Nutella nevet 1964-ben alkották az angol "nut", "hazelnut" (mogyoró) szóból és az olasz "ella" képzőből. A Ferrero cég 1964. április 20-án dobta piacra a terméket a Nutella név alatt, és 1965-ben kezdődött el Olaszországon kívül is a forgalmazás.
Napjainkban a Nutella csaknem a világ minden országában megtalálható Kanadától Thaiföldig, Ecuadortól Ausztráliáig, valamint egész Európában.
Sütemények alapanyagaként, palacsintába töltve, kenyérre, kalácsra kenve, vagy csak úgy magában a krémet kanalazva, sok gyermeknek és felnőttnek kedvencévé vált.
Pár ötlet / tanács, hogy hogyan ünnepeljük meg a Nutella világnapját.
Forrás: www.nutelladay.com