2024. Április 24., szerda
György névnapja

Viktória névnap

Névnapok:
December 23.
November 17.
Nem:
Eredet:
latin

Viktória névnap eredete

Viktória névnap karácsony előtti napon, december 23-én található a kalendáriumokban.

A Viktória név eredetét a latin nyelvben kereshetjük, ahol a victoria szó jelentése ’győzelem, diadal’. A római mitológiában a győzelem istennőjének neve: Victoria. Az ókori gondolkodás szerint az ősi világosságisten temploma a háborúskodások idején nyitva állt a harcból hazatérő katonák előtt. A rövid békék idejére azonban bezárták, mert a hiedelem szerint olyankor ebben tartották fogva a Békét és a Győzelmet, azaz Victoriát.  Viktória védőszentje egy Victoria nevű róma környéki vértanú, akinek az emléknapja  december 23.-án található.

Viktória név gyakorisága és becézése

Hazánkban 1967-ben 172 kislánynak adták a Viktória nevet, az 1980-as években rendkívül népszerű lett, 1983 és 1987 között a gyakorisági listákon 15. helyére került. Egy évtizeddel később, 1996-ban a 3. legtöbbször választott kislánynév volt. Ebben az évben 1295 gyermek kapta első névként.  2000-ben jutott fel a csúcsra, ekkor a legnépszerűbb női név volt. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a 32. helyen állt a magyar női nevek között. A Viktóriákat a következőképpen becézhetjük: Vica, Vicu, Viki, Vikike, Vikta, Viktu, Viktus, Viktor, Vikica, Vityi.

A név leghíresebb viselője Viktória angol királynő volt, 1837-től Nagy-Britannia és Írország királynője volt és több mint 60 éven átt uralkodott, egészen 1901-ig. Uralkodásának idejét viktoriánus korszaknak szokták nevezni.

Viktória névnapi köszöntő

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok