2024. május 23., csütörtök
Dezső névnapja

Tamás névnap

Névnapok:
Március 7.
December 21.
December 29.
Január 28.
Június 22.
Július 3.
Július 6.
Augusztus 25.
Szeptember 22.
Október 2.
Nem:
Férfi
Eredet:
görög

Tamás névnap eredete

A Tamás névnap egyik legkedvelteb névnbap decemberben, Karácsony előtt pár nappal. Tamás férfinév arámi eredetű szó, a Teomo névből származik, melynek jelentése iker. A görögök vették át Thomasz formában, mivel a görögben volt egy ilyen alakú szó, csodálatos jelentéssel.

Az 1990-es években a Tamás név igen gyakori név, a 2000-es években a 7-11. leggyakoribb férfi név.

A magyar naptárakban, kalendáriumokban szereplő három hivatalos Tamás névnap: március 7., mely Aquinói Szent Tamás régi egyházi ünnepnapja, december 21., Tamás apostol régi egyházi emléknapja, és december 29., mely pedig Canterburyi Szent Tamás emléknapja.

Ezenkívül még több más nem hivatalos Tamás névnap is szerepel a részletesebb névnaplistákon, így Tamás apostol és Aquinói Szent Tamás mai egyházi emlékünnepe (július 3., illetve január 28.), valamint további Tamás nevű szentek ünnepei. A három hivatalos névnap közül a legfontosabb december 21-e, a magyar néphagyomány szerinti Tamás-nap, amelyhez a karácsonyi ünnepkör részeként különféle népszokások kötődnek.

Tamás napi hagyományok

 

A december 21-i Tamás névnap különféle – a karácsonyhoz kötődő – népszokásokat rejt számunkra, melyek elsősorban a disznóöléssel kapcsolatosak. A Tamás napján levágott állatnak háját sok helyütt „tamáshájnak” nevezték és gyógyító erőt tulajdonítottak neki. 

A népi jósok szerint a Tamás napi disznóölésen a karácsonyi időjárásra lehet következtetni. A néphagyomány úgy tartja, ha a disznó mája nagy, akkor a Karácsony jeges-fagyos lesz. Egy másik hiedelem szerint, ha Tamás nap reggelére friss hó hull, békés, boldog karácsonyban lesz részünk.

 

Tamás névnapi köszöntő

Tamás névnap - kapcsolódó cikkek

Tamás és a 66-os mesterszám

Tamás és a 66-os mesterszám

2013-12-29 13:37 | Nézettség: 3157
Tudták, hogy a Tamás sok – sok névnapja közül a három fő névnap egy – egy szenthez köthető? Ezen név mind Magyarországon, mind a világ többi részén a kedvelt nevek közé tartozik. Elég ha Tom Sawyerre vagy sokunk gyermekkori kedvencére a macskára gondolunk a Tom és Jerry-ből.
2013-12-29 13:37 | Nézettség: 3157
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok