2024. július 20., szombat
Illés névnapja

János névnap

Névnapok:
Június 26.
December 27.
Nem:
Férfi
Eredet:
héber

János névnap eredete

János névnap Június 26-án és December 27-én található a hagyományos naptárakban.

A János név bibliai eredetű férfinév, a héber Yohhanan névből, illetve ennek latin változatából, a Johannusból származik. A név jelentése Jahve megkegyelmezett. A  két legismertebb névnap eredete két katolikus szenthez kötődik. December 27 János apostol ünnepe, míg június 26-a a két római testvérpár, János és Pál vértanúk halálának emléknapja.

A katolikus egyház közel húsz János nevű szentet és boldogot tart nyilván. Közülük hazánkban a legnépszerűbb Evangélista Szent János, Alamizsnás Szent János, Aranyszájú Szent János és Nepomuki Szent János. 
Evangélista Szent János az apostolok legfiatalabbika, jelen volt Jézus kereszthalálánál. Ő a szerzője a negyedik evangéliumnak és a Jelenések könyvének. A művészi ábrázolásokon jelképes állata a sas, amely gondolatainak merészségére, nagyszerűségére utal.

Alamizsnás Szent János, aki Alexandria püspökeként egész vagyonát szétosztotta a szegények között. A szeretetszolgálat, a kereskedők, hajósok, koldusok patrónusa. Ereklyéit a török szultán Mátyás királynak ajándékozta. Ünnepnapja: január 23. Aranyszájú Szent János konstantinápolyi pátriárka, a keleti egyházatyák egyike, nagy hatású szónok, az igehirdetők patrónusa. Ábrázolásain görög püspöki öltözetben láthatjuk, körülötte angyal vagy méhkas utal az ékesszólására. Ünnepnapja: szeptember 13.

Nepomuki Szent János a prágai Szent Vitus székesegyház kanonokja, aki bátran kiállt az egyház jogaiért IV. Vencel királlyal szemben. A legenda szerint Zsófia királyné gyóntatója volt, és azért dobták a Moldva folyóba, mert a királlyal szemben is megőrizte a gyónási titkot. Csehország patrónusa, a gyónási titok, a haldoklók, a hajósok és a tutajosok védőszentje. Ünnepnapja: május 16.

János név gyakorisága és becézése

A János név a 16-18. században a legnépszerűbb férfinév volt, elterjedtségére utal a mondás: Én is János, kend is János, az Isten is János. Később is, egészen az 1970-es évekig a leggyakoribbak közé tartozott, 1967-ben az 5. leggyakrabban adott férfinév volt, a 80-as években a 9. helyen állt, majd kissé vesztett a népszerűségéből, de még az 1990-es években is igen gyakori volt, a 2000-es években a 29–39. leggyakoribb férfi név.

A János nevet a következők szerint lehet becézni: Jancsa, Jancsi, Jancsicska, Jancsika, Jancsó, Janek, Janesz, Jani, Janika, Janis, Janka, Jankó, Janó, Janóka, Jánoska, Pancsi.

Híres magyar Jánosok

Csezmicei János, vagyis Janus Pannonius,  humanista költő, pécsi püspök, Mátyás király udvarának tagja. Apáczai Csere János (az 1600-as években élt filozófiai és pedagógiai író, tanár, a magyar művelődés, nevelésügy és tudomány egyik úttörője. Bolyai János minden idők egyik legeredetibb gondolkodású matematikusa, Bolyai Farkas fia. 

Arany János a legnagyobb magyar költők egyike, jelentős műfordító, az akadémia titkára, Petőfi Sándor barátja. Xantus János néprajzkutató, tudós, a budapesti Állatkert alapítója és első igazgatója.

János névnapi köszöntő

János névnap - kapcsolódó cikkek

Én is János, kend is János…

Én is János, kend is János…

2022-07-31 17:27 | Nézettség: 2237
János névnapból majdnem egy hónapnyi van a különböző naptárakban, szám szerint 26 dátumon található János névnap. Magyarországon a 16-18. században a legnépszerűbb férfinév volt, erre utal a mondás is: Én is János, kend is János, az Isten is János.
2022-07-31 17:27 | Nézettség: 2237
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Július hónap névnapok