2024. május 10., péntek
Ármin névnapja

Domonkos és Dominik

2022-08-01 08:00 | Nézettség: 4171
Napjainkban egy régi hagyományos név új alakban történő újjászületésének lehetünk tanúi. Domonkos név egyik változata, a Dominik az utóbbi években egyre népszerűbb a szülők körében. 2015-ben már a 6. leggyakoribb fiú újszülött név volt. 2020-2021-ben pedig már a képzeletbeli dobogó harmadik fokán találjuk a Dominik nevet.
Domonkos és Dominik

A Domonkos férfinév a latin Dominicus férfinév magyar változata. Jelentése az Úrhoz tartozó, Istennek szentelt. A hagyomány szerint a vasárnap született gyermekek kaphatták, mert a vasárnap neve az "Úr napja", latinul dies dominica volt. Dominik név - az eredeti latin alakhoz közel álló változat - csak 1998-tól anyakönyvezhető hazánkban.

Domonkos és Dominik névnap

A Dominik név népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt húsz alatt a magyar férfi lakosság körében az 50. leggyakoribb név a 2015-ös adatok alapján. Az újszülöttek körében pedig a 2004-es 14. helyről a 6. helyre ugrott 2015-re.

A Domonkos és Dominik névnapok különböző szentekhez kapcsolódnak. A fő névnap: augusztus 4, Guzmán Szent Domonkoshoz, a domonkos-rend alapítójához köthető. Érdekesség, hogy a szent ünnepnapja több alkalommal is áthelyezésre került, jelenleg az egyház augusztus 8-án ünnepli 1969 óta, azonban a névnapoknál maradt az eredeti augusztus 4-i dátum, mint Domonkos és Dominik névnap. Az érintettek névnapot ünnepelhetnek még március 9-én és október 14.-én is.

Guzmán Szent Domonkos

Legtöbbször csak Szent Domonkosként emlegették, a 12-13. században élt római katolikus prédikátort. Egy kasztíliai jómódú, mélyen vallásos családból származott. Egész életében hirdette a katolikus rend tanait. Életének jelentős részét töltötte francia területeken, hittérítéssel töltötte. 1217-ben megalapította a ma Domonkos-rendként ismert vallási rendet és életének további részében rendje megszervezésével foglalatoskodott. 1221. augusztus 6.-án halt meg. Barátja, IX. Gergely pápa avatta szentté 1234-ben.  Ünnepét augusztus 5-re vették fel a római naptárba, azonban a Havas Boldogasszony napjának bevezetésekor, 1568-ban augusztus 4-re helyezték. Az ünnepnap 1969-ben ismét áthelyezésre került augusztus 8-ára, azonban a névnapi hagyományon ez már nem változtatott, a Domonkos fő névnapját a mai napig is augusztus negyedikén ünneplik az érintettek. Szent Domonkos a Dominikai Köztársaság és a csillagászok védőszentje.

Silosi Szent Domonkos

A Silos-i Apátság vezetőjeként ismert Szent Domonkos szegény családben született a 11.század eleji Spanyolországban.A bencés rendbe lépve papi pályára lépett, és csodás tetteivel sok ember tiszteletét elnyerte. Róla neveztés el a Domonkos-rend alapítóját Guzmán Szent Domonkost. 1073. december 20-án halt meg. Ünnepnapja ennek okán december 20.

Savio Szent Domonkos

1842-ben született egy szegény fölművelő család fiaként Olaszországban. Mindössze 15 éves volt, mikor meghalt, de rövid élete mégis példaképpen szolgál sok hithű római katolikus számára. Fiatalon megmutatkozott elköteleződése a vallás iránt. Tanítói hamar felismerték a fiú tehetségét, így ismerkedhetett meg Bosco Szent Jánossal is, akivel haláláig mély barátság kötötte össze őket. Don Bosco – fiatal kora ellenére – gyakran már fiatalokat is rábízott Domonkosra.

Többi ifjú hasonló meggyőződéssel rendelkező társával megalapította a  Szeplőtelen Fogantatás Társaságát. Jelmondata, melyet mindössze hatévesen fogalmazott meg, igen nagy hatással bírt és bír sok keresztény fiatalra:  „Inkább meghalok, semhogy bűnt kövessek el.”

Nagyon fiatalon, mindössze 15 évesen 1857. március 9-én halt meg. 1954. június 13-án XII. Piusz pápa avatta szentté. Ünnepnapja május 6. A diákok és a várandós nők védőszentje.

Páncélos Szent Domonkos

A 11. századi Olaszországban született és élt Domonkost szülei törvénytelen módon kereszteltették pappá. Domonkos a törvénytelenséget nem tudta elviselni, ezért elvonult és remeteként élt. Aszketikus életének köszönhető megnevezése is. Azért hívták „páncélosnak”, mert állandó jelleggel vaspáncélt hordott csupasz bőrén. 1060. október 14-én érte a halál, így ünnepnapja is október 14.


 

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok