2024. Április 20., szombat
Konrád, Tivadar névnapja

Henrietta, a városok névadója

2022-03-17 18:21 | Nézettség: 1501
A Henrietta név érdekessége, hogy 5 város hívnak így az Egyesült államokban és egyet Mauritiuson. A név I. Károly házasságán keresztül került Angliában és napjainkban egy bestsellernek köszönheti népszerűségét.
Henrietta, a városok névadója

A Henrietta név a Henrik férfinév francia kicsinyítőképzős női változatából, a Henriette-ből származó Henriett latinos továbbképzése. Latin, francia és ónémet eredetű, jelentése "házi vezető". vagy a „birtok uralkodója”.

Hat város is viseli a Henrietta nevet

Érdekesség, hogy hat különböző város kapta a Marietta nevet, egy található Mauritiuson, a többi öt pedig az USA-ban (Missouri, New York, Nyugat-Virginia, Ohio, Texas, és Wisconsin államban).

 

Egy kis kitekintés Angliába

A Henrietta név Angliába egy királyi házasság révén jutott, 1625-ben I. Károly király feleségül vette, Henriette Marie francia hercegnőt, aki Henrietta Maria néven vált ismertté. Lánya is ezt a nevet kapta, de ö Minetteként vált ismertté.

A közelmúltban kedvelt név az angolszász országokban köszönhetően a Henrietta Lacks halhatatlan élete című bestseller könyvnek, amely egy szegény fekete nő történetéről szól, akinek sejtjei az orvosi kutatás egyik legfontosabb eszközévé váltak.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok