2024. Április 25., csütörtök
Márk névnapja

Magdolna, a titokzatos bibliai nő

2022-07-22 14:40 | Nézettség: 1588
A Magdolna név fő névnapját július 22-én tartjuk, mely dátum Maria Magdalénához kapcsolódik, akit a katolikus, az ortodox és az anglikán egyház szentként tisztel és ezen a napon van az ünnepnapja.

A Magdolna név a héber eredetű Magdaléna magyar alakváltozata, melynek jelentése Magdalából való Mária.

Magdolna, a titokzatos bibliai nő

Mária Magdolna, a titokzatos bibliai személy


Mária Magdolna vagy Mária Magdaléna az Újszövetségben szereplő bibliai személy. Az életével kapcsolatos dolgok vita tárgyát képezik.
Az evangéliumok összesen hét alkalommal említik Jézus különböző női kísérőinek neveit. A felsorolások közül hat Mária Magdolnát említi elsőként, a hetedik bejegyzés Jézus anyját helyezi a sor elejére, míg másutt Mária Magdolna egyedül szerepel.

  •  A Jézussal való kapcsolatában Máriát úgy mutatják be, mint a nő, aki „szolgálatára volt”, illetve a nő, aki „gondoskodott róla”. 
  • A négy evangélium pontosan megegyezik abban, hogy a Jézus temetése utáni napon Mária Magdolna az első között ment Jézus sírjához. 
  • Az utolsó evangéliumi megjelenésekor pedig - Márk és János evangéliumában - ő az, aki először beszél a sírnál a feltámadt Jézussal, de Máté evangéliuma szerint is, amikor Jézus először megjelent, a másik Mária, aki valószínűsíthetően Jézus anyja, társaságában ott volt Mária Magdolna is. 
  •  A fentieken kívül mindössze még egyetlen megjegyzés szerepel az evangéliumokban, amely Mária Magdolna „lelki betegségére” utal. Ezt a Lukács-féle bemutatásban találjuk. 

Egyes feltételezések szerint Mária Magdolna Jézus bizalmasaként – János evangéliuma szerint – megelőzte a tanítványokat, magát Péter apostolt is. 2016-ban a Vatikán Mária Magdolnát az "apostolok apostolaként" ismerte el, és ünnepnapját július 22-ére rakta. Mária Magdolna a védőszentje a bűnbánók, megtérők, nőknek, jámborságukért kigúnyoltaknak, gyógyszerészeknek, fodrászoknak, kesztyűkészítőknek és a  cserzővargáknak.

További teóriák

Szíriai Szent Efrém, késő ókori teológus (306-373) értelmezése óta viták folynak arról is, hogy Mária Magdolna, Betániai Mária valamint a „bűnös nő” nem azonosak-e? Mások szerint Jézus felesége és közös lányuk – Sára – anyja, aki szerelmes volt Jézusba. 

 

Mária Magdolna sok művészt megihletett, az alábbi videóklipben a Maria Magdaléna című számot énekli Sandra1985-ből.


 

(forrás: Wikipédia)

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok