2024. Április 24., szerda
György névnapja

Méhek világnapja hazánkban és a világban

2022-04-30 09:51 | Nézettség: 847
A méheknek nagyon fontos szerepe van az őkoszisztémánkban, a virágok porzása nélkül sok faj szaporodása lehetelen lenne. A méhészet fontosságát hangsúlyozva hozta létre a Méhek Világnapját az ENSZ 2018-ban, azonban mi magyarok jóval megelőztünk a világot, hiszen nálunk már 1994-óra van Méhek Napja.
Méhek világnapja hazánkban és a világban

A Méhek Napját hazánkban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére már1994-től ünnepeljuk minden év április 30-án. A dátum indoklása, hogy erre az időret teljesedik ki az élet a kaptárban. 
 

24 évvel később, 2018-ban az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése értelmében május 20-a Méhek Világnapja. Az ENSZ ezzel a méhészek helyzetére és fontosságára hívja fel a világ figyelmét.
A szervezethez a javaslat Szlovéniából érkezett, ahol a méhészkedés jelentős hagyományokkal rendelkezik, és ahol minden 200-ik szlovén foglalkozik méhészettel. A világnap dátuma Anton Jansához kötődik, aki 1734. május 20-án született. Jansa az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője volt. Az eredetileg festőnek tanult Jansa a Habsburg udvar bécsi egyetemének a méhészkedés tudományát oktató tanára volt. Munkásságának fontosságát már akkor felismerték és nagyra becsülték.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok