2024. május 9., csütörtök
Gergely névnapja

Mikor van a farsang farka 2024-ben? A farsangi időszak nagy karneváljai

2024-02-04 19:51 | Nézettség: 2661
Mikor van farsang farka és mit jelent ez a kifejezés? A farsang a tél végét és a tavasz beköszöntét ünneplő, vidám időszak, tele jelmezekkel, bálokkal és mulatságokkal. A farsangi időszak vízkereszt napján, azaz január 6-án kezdődik és húshagyó keddig tart. A farsang utolsó három napját, azaz csütörtököt, pénteket és szombatot hívjuk farsang farkának.

2024-ben a farsang farka február 12-től 14-ig tart. Ez a farsang csúcspontja, amikor a legtöbb bál, felvonulás és karneváli esemény zajlik. A teljes farsangi időszak pedig január 6 - és február 14-e között van.

 

Mikor van a farsang farka 2024-ben? A farsangi időszak nagy karneváljai

Nagy karneválok a farsang farka időszakában

Nézzük, hogy a farsang farkának is nevezett farsangi csúcsidőszak milyen karneválokat tartogat számunkra itthon és a nagyvilágban.

Mohácsi Busójárás 2024

A Mohácsi Busójárás egy ősi, pogány kori eredetű téltemető, tavaszváró népszokás, amelyet Mohácson és környékén tartanak. A busójárás a farsang utolsó három napján, csütörtöktől keddig zajlik. A mulatság főszereplői a busók, akik félelmetes jelmezekbe öltözve, kolompokkal riasztják el a telet és köszöntik a tavaszt.

Történelem

A busójárás eredete a 17. századra vezethető vissza, amikor a mohácsi sokácok, a Dél-Szláv népcsoport tagjai, a török hódoltság idején kitalálták a busómaszkot, hogy elriasszák a janicsárokat. A hagyomány az évszázadok során tovább fejlődött, és mára a magyar kulturális örökség részévé vált.

Hagyományok

A busójárásnak számos hagyománya van. A busók csütörtökönként "bebusóznak", azaz felveszik jelmezeiket, és kolompokkal vonulnak végig a városon. Pénteken a busóavatás ceremóniája zajlik, szombaton pedig a nemzetközi folklórkarneválon vesznek részt a busók. Vasárnap a busójárás csúcspontja a "nagy felvonulás", ahol a busók végigvonulnak a városon. Húshagyókedden a busótemetéssel búcsúznak a téltől.

Jelmezek

A busók jelmezei félelmetesek és egyediek. A busók báránybőrbundát, szarvasagancsot, kolompot és ijesztő maszkot viselnek. A maszkokat kézzel készítik, és mindegyik egyedi.

Érdekességek

  • A busójárás a UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Listáján szerepel.
  • A busójárás idején Mohács lakossága a többszörösére nő.
  • A busók jelmezei akár 30 kg-ot is nyomhatnak.
  • A busójárás a magyar gasztronómia ünnepe is.

A Mohácsi Busójárás egyedülálló kulturális élmény, amelyet mindenképpen érdemes megtapasztalni. A busók félelmetes jelmezei, a farsangi mulatság és a tavaszváró hangulat lenyűgöző élményt nyújtanak.

A mohácsi busójárás idei időpont: 2024. február 8-13.

A Mohácsi busójárás 2024-es programjai

Február 8. (csütörtök): Kisfarsang: Busómaszk kiállítás, Gyermekprogramok

Február 9. (péntek): Busóavatás, Fáklyás felvonulás, Busó bál

Február 10. (szombat): Nemzetközi folklórkarnevál, Busó bemutatók, Kézműves vásár

Február 11. (vasárnap): Farsangvasárnap: Busójárás, Koncertek

Február 12. (hétfő): Busó temetés, Farsangtemetés

Február 13. (kedd): Húshagyókedd: Gyermekprogramok, Koncertek

A riói karnevál

A riói karnevál a világ legismertebb karneválja, amelyet Brazíliában, Rio de Janeiróban tartanak. A karnevál hivatalosan pénteken kezdődik, de a mulatságok már napokkal előtte elkezdődnek. A karnevál fő eseménye a szamba felvonulás, amelyen a szambaiskolák színes jelmezes táncosai vonulnak fel a Sambadrómon. A karneválon rengeteg utcai mulatság, koncert és bál is zajlik.

A riói karnevál története

A riói karnevál eredete a 17. századig nyúlik vissza. Ekkoriban a portugál telepesek a "entrudo" nevű ünnepet tartották, amely során vízzel és liszttel dobálták egymást. A 19. században az ünnep fokozatosan karnevállá alakult át, és a 20. században vált igazán világhírűvé.

Érdekességek a riói karneválról

  • A riói karneválon évente több mint 2 millió ember vesz részt.
  • A szambaiskolák több mint 70 000 táncost vonultatnak fel.
  • A karnevál hivatalos színei a piros, a sárga és a zöld.
  • A karneválon rengeteg ételt és italt fogyasztanak, a legnépszerűbb ital a caipirinha.

Rio de Janeirói karnevál hivatalos időpontja: 2024. február 9-14., a szamba felvonulás: pedig 2024. február 12-13.-én történik.

A velencei karnevál

A velencei karnevál a világ egyik legrégebbi és legkülönlegesebb karneválja, amelyet Olaszországban, Velencében tartanak. A karnevál 10 napig tart, és a mulatságok közé jelmezes bálok, utcai mulatságok és vízi felvonulások tartoznak.

Velencei karnevál

A velencei karnevál története

A velencei karnevál eredete a 12. századig nyúlik vissza. Ekkoriban a velenceiek a "Carnevale" nevű ünnepet tartották, amelynek során maszkokat viseltek és mulatságokon vettek részt. A karnevál a 18. században élte fénykorát, amikor a velencei arisztokrácia fényűző bálokat rendezett.

Érdekességek a velencei karneválról

  • A velencei karneválon a leggyakoribb jelmezek a colombina, a harlekin és a bauta.
  • A karneválon rengeteg maszkot árulnak, a legnépszerűbbek a kézzel festett, díszes maszkok.
  • A karnevál hivatalos dala a "Tanti Auguri alla Signora Maschera".

További karneválok

A farsang farkához köthető nagyszabású karneválok mellett, a riói és a velencei karneválon kívül, még rengeteg izgalmas és egyedülálló mulatság várja a farsangi hangulat kedvelőit. Íme néhány további lehetőség:

Kölni Karnevál (Németország): A riói és a velencei karnevál mellett a kölni karnevál a harmadik legnagyobb karnevál a világon. A karnevál hivatalosan a "Weiberfastnacht" nevű napon kezdődik, ami 2024-ben február 8-án lesz. A karnevál fő eseménye a "Rosenmontag" nevű napon zajló felvonulás, 2024-ben február 12-én.

Binche Farsang (Belgium): A Binche Farsang a UNESCO Világörökség része, és a "Gilles" nevű, narancssárga-fekete jelmezes alakokról híres. A karnevál 2024-ben február 11-én és 12-én lesz.

Mardi Gras (New Orleans, USA): A Mardi Gras a "Fat Tuesday" néven is ismert, és a farsangi szezon utolsó napja. New Orleansban a Mardi Gras a mulatságokról és a jazz zenéről híres. A Mardi Gras 2024-ben február 13-án lesz.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok