2024. május 9., csütörtök
Gergely névnapja

Mikor van farsang 2025-ben? Mit jelent a farsang farka?

2024-02-03 16:15 | Nézettség: 1243
A farsangi időszaknak csak az eleje fix, a végét a húsvét határozza meg, ami viszont mozgó ünnep. Ha érteni szeretnénk a farsang időszak kiszámolási rejtelmeit, akkor tisztában kell lennünk a következőkkel is: vizkereszt, húshagyókedd, hamvazószerda.

A farsangi időszak január 6-tól március 4-ig tart 2025-ben, ez azt jelenti, hogy 2025-ben 58 napos lesz a farsang.

2025-ben a farsangi időszak kiemelt dátumjai:

  • Január 6. (vízkereszt): A farsangi időszak kezdete
  • Február 14. (Valentin-nap): A szerelmesek ünnepe
  • Február 27. (farsangvasárnap): A farsang farka kezdete
  • Március 2. (farsanghétfő): Busójárás Mohácson
  • Március 4. (húshagyókedd): A farsangi időszak vége, a nagyböjt kezdete

Farsang 2025

Farsangi időszak kezdete: Vizkereszt

A Vízkereszt egy keresztény ünnep, amelyet január 6-án ünnepelnek. A neve arra utal, hogy ezen a napon hagyományosan megemlékeznek Jézus keresztségéről a Jordán folyóban. Ezt a jeles eseményt a keresztény hagyomány a Máté evangéliumában rögzítette.

A Vízkereszt ünnepének másik fontos aspektusa a három bölcsek, vagy három királyok látogatása Jézus születése után. Ők a keleti bölcsek voltak, akik a csillag vezette őket Betlehembe, ahol találkoztak az Újszülött Jézussal. A három bölcset sokszor a keleti kereszténység és a latin kereszténység is ünnepli.

A Vízkereszt napját számos keresztény egyházban ünneplik, és különböző hagyományok és szertartások kapcsolódnak hozzá. Ezenkívül néhány kultúrában a Vízkereszt egyben a karácsonyi időszak befejezését is jelenti, és a karácsonyfát, a karácsonyi dekorációkat eltávolítják.

A Vízkereszt a faesangi időszak kezdete is, így a farsang minden évben január 6-án kezdődik.

Farsangi időszak vége: Húshagyókedd és Hamvazószerda

Hamvazószerda a negyven napos nagyböjt kezdete a katolikus liturgiában.

A hamvazószerda is mozgó ünnep, melynek időpontja a húsvétvasárnaptól függ. Húsvétvasárnaptól kell visszaszámolnunk 46 napot, ami a hagyomány szerint negyven hétköznap és szombat összesen, így megkapjuk a nagyböjt időszakának kezdetét. Hamvazószerda március 5-ére esik 2025-ben.

Mikor van farsang 2025-ben? Mit jelent a farsang farka?

Farsang farka - nagy karneválok időszaka

A farsang farka a farsangi időszak utolsó három napját jelöli, farsangvasárnaptól húshagyókeddig. Ez a mulatságok, bálok, jelmezes felvonulások és karneválok időszaka, melynek során búcsút intünk a télnek és ünnepeljük a tavasz közeledtét.

Nagy karneválok a farsang farka idején

Velencei karnevál

Velencei karnevál: Ez a világ egyik leghíresebb karneválja, melynek során maszkos bálokat, utcai felvonulásokat és koncerteket rendeznek. A jelmezek rendkívül kreatívak és díszesek, a hangulat pedig fergeteges.

Rioi karnevál: A riói karnevál a világ legnagyobb karneválja, melyen több millió ember vesz részt. A sambacsoportok lenyűgöző táncprodukciókkal kápráztatják el a közönséget, a hangulat pedig örömteli és energikus.

Mohácsi busójárás

A mohácsi busójárás egyedülálló magyar hagyomány, melynek során a busók, ijesztő maskarákba öltözve, rituális zajkeltéssel űzik el a telet. A busójárás a farsang farka csúcspontja Mohácson, és 2025-ben február 27-től március 2-ig tart.

A busójárás eredete a török hódoltság idejére nyúlik vissza. A legenda szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült sokácok ijesztő álarcokba öltözve, zajkeltő eszközökkel űzték el a törököket a városból. A busójárás a mai napig őrzi ezt a hagyományt, és a tél elűzésének, a tavasz köszöntésének szimbólumává vált.

A busójárás főszereplői a busók, akik félelmetes álarcokat, szőrmével kifordított bundát, bocskort és kolompot viselnek. Jellegzetes kellékük a kereplő és a buzogány, melyekkel zajt keltenek. A busók csoportokba szerveződnek, és a város utcáin vonulva űzik el a telet.

Nézd meg a 2023-as évebn készült videót a Mohácsi Busójárásról!

A busójárás programjai:

  • Farsangvasárnap: Busó bemutatók, borkóstoló, farsangi mulatság
  • Farsanghétfő: Busójárás a belvárosban, busó bemutatók, koncertek
  • Húshagyókedd: Farsangi temetés, busómaszkák elégetése

A mohácsi busójárás 2009 óta szerepel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listáján, és Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója. A busójárás egyedülálló hangulata, a busók félelmetes álarcai és a rituális zajkeltés felejthetetlen élményt nyújtanak a látogatóknak.

Ha 2025-ben szeretnéd megtapasztalni a mohácsi busójárás varázsát, érdemes már most szállást foglalni Mohácson. A busójárás idején a városban rengeteg program várja a látogatókat, így biztosan nem fogsz unatkozni.

További információkért a mohácsi busójárásról látogass el a hivatalos honlapra: https://mohacsibusojaras.hu/

Busójárás

fotó © Sóki Tamás | MTI

A farsang farka egyéb hagyományai

  • Farsangi fánksütés: A farsangi fánk a farsang jellegzetes étele, melyet ezen a napon sütnek és fogyasztanak.
  • Farsangi locsolkodás: Egyes vidékeken a farsang farka utolsó napján a fiúk locsolják a lányokat, illatos vízzel.
  • Tavaszias dekoráció: A házakat tavaszias dekorációval díszítik, hogy üdvözöljék a tavasz közeledtét.

A farsang farka egy örömteli és vidám ünnep, melynek során a tél utolsó napjait ünnepeljük, és búcsút intünk a hidegnek. A karneválok, felvonulások és egyéb hagyományok remek alkalmat nyújtanak a mulatságra és a közös ünneplésre.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok