2024. Április 25., csütörtök
Márk névnapja

Pálfordulás a damaszkuszi úton?

2022-01-24 22:17 | Nézettség: 2354
Január 25-én Pál névnap található a naptárakban, ami Pál apostol ünnepnapja. Tudjátok, hogy mi történt a damaszkuszi úton?

 

Pálfordulás

A pálfordulás szót a Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótára így magyarázza: „Hirtelen véleményváltoztatás, váratlan és ellentétes irányú fordulat érzelmekben, meggyőződésben, politikai ténykedésben. "Politikai pálfordulása miatt hívei elfordultak tőle".

Bibliai eredetű kifejezésből ("Pál megtérése") lett a szó: a korai keresztényeket vadul üldöző Pál (akkor még Saul) a damaszkuszi úton átélt látomás hatására egycsapásra legbuzgóbb térítő apostol lett.”

Pálfordulás a damaszkuszi úton?

Kép: Luca Giordano: La conversion de Saint Paul

Pál, a tizenharmadik apostol

Mint az értelmező szótár definíciójából is látszik, a pálfordulás Pál apostolhoz, a tizenharmadik apostolhoz kapcsolódik. Az Újszövetség Apostolok Cselekedetei című könyve szerint a későbbi Szent Pál Saul néven látta meg a napvilágot Jézus születése után néhány évvel. Rabbinak és sátorkészítőnek tanult, és a farizeusok követője lett és keresztény üldözések aktív résztvevője volt.

Azonban amikor Jeruzsálemből Damaszkuszba indult, hogy az ottani keresztényeket foglyul ejtse az úton összeesett, megjelent neki Jézus és ezt mondta neki: „Saul, Saul, miért kergetsz engem?” Ekkor Saul hirtelen megvakult, majd néhány nap múlva visszanyerte látását. Azok szerint, akik nem hisznek a csodákban, Saul csupán epilepsziás rohamot kapott útja során. Mindenesetre Jézus szavai és a csodás gyógyulás hatására Saul rabbi megtért, és keresztény tanokat kezdett hirdetni. A Jézus híveit üldöző Saulus-ból Jézus tanait tanító Paulus, azaz Pál lett. A később vértanúhalált halt és szentté avatták, ünnepnapja január 25 lett.

Pál apostol lett a keresztény egyház eszméinek egyik legnagyobb, legjelentősebb terjesztője. Az Újszövetségben tizennégy levelet tulajdonítanak neki. Emellett nyelvtudása és szónoki képességei arra is alkalmassá tették, hogy széles tömegeket nyerjen meg a kereszténység ügyének. Ezért is nevezték a népek apostolának.

Érdekes még a nevek jelentése is: a Saulus: jelentése: nagy, míg a Paulusé, vagyis Pálé: kicsi, vagyis a nagy ból kicsivé vált, hogy utána ismét nagy tanító lehessen. 
 

Pál, mint védőszent

Pál apostolt választották védőszentjüknek az újságírók, a kosárfonók, a kötélgyártók és a köszörűsök. A hívők imájukban esőt és bő termést is kérnek tőle.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok