2024. Április 25., csütörtök
Márk névnapja

Patrik és a lóhere

2017-03-16 14:15 | Nézettség: 1378
Március 17-én zöldbe öltözik a fél világ. Az emblematikus épületek világszerte zöld színben fognak pompázni, köztük a Lánchíd és az Eiffel-torony is. A írek nemzeti ünnepe, a Szent Patrik nap egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világ minden részen. Így a Patrikok egy hatalmas világméretű buli keretében ünnepelhetik névnapjukat.

A Patrik név a Patrícius név ír eredetű alakváltozata. A Patrícius férfinév latin eredetű, jelentése: rómainak született nemes. Március 17-i névnapja, Írország védőszentjéhez, Szent Patrikhoz köthető.

A Patrik név hazánban az utolsó évtizedben népszerűvé vált, 2015-ben a 26. leggyakoribb név volt kisfiú újszülöttek körében.

Szent Patrik, Írország védőszentje

Szent Patrik az 1300-as évek végén született walesi nemesi családban. 16 éves korában tengeri kalózok elrabolták és Észak-Írországba hurcolták. Itt hat éven keresztül rabszolgaként élt, eközben megtanulta az ír nép nyelvét és szokásait. Szabadulása után felvette a kereszténységet, és életcéljává tette, hogy megtérítse a kelta pogányokat  I. Celesztin pápától kapott engedélyt, hogy igehirdetőként visszatérjen Írországba. Sikeres missziójának eredményeként rövid idő alatt szinte az egész sziget kereszténnyé lett. Megalapította a kelta-ír egyházat, ezzel kiérdemelve az Írország apostola címet.

Patrik és a lóhere

A legenda szerint Szent Patrik a Szentháromság tanát egy háromlevelű lóherével magyarázta az íreknek, így illusztrálva a keresztény tanításban a három isteni személy egységét.

A háromlevelű lóherét Írországban már a kereszténységet megelőzően is szent növénynek tartották. Zöld színe és alakja az újjászületést és az örök életet, három levele pedig az ősi, pogány vallás szent számát, a hármast, valamint az ősi hármas istenségeket szimbolizálta. Ennek is köszönhető hogy a lóhere Szent Patrik napjának központi szimbólumává vált.

Szent Patrik a legendák szerint halottakat támasztott fel, illetve elűzte a kígyókat Írországból. Tekintettel arra, hogy a jégkorszak óta nem voltak őshonos kígyók azon a területen, ezt csak metaforaként lehet értelmezni, vagyis a pogányok vagy a kelta druidák elűzését jelentheti.

Egyházi ünnepéről az 5. század óta vannak bizonyítékok, azonban a hivatalos római naptárba csak 1631-ben vették föl, halálának napjára, március 17-re.

Szent Patrik napja

Szent Patrik napját szerte a világban halálának napján, március 17-én ünneplik. Írországban 1903 óta nemzeti ünnep és munkaszüneti nap. Az első Szent Patrik napi fesztivált Waterfordban tartottak szintén 1903-ban.

Szent Patrik napja eredetileg katolikus ünnep volt, később az írek összetartozásának, és a nemzeti büszkeségük megélésének napja lett, napjainkra világméretű bulivá alakult, ahol mindenkinek lehetősége van felfedezni magában az ír lelket, és ennek örömére zöldbe öltözni és sört inni.

 

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok