2024. Április 27., szombat
Zita névnapja

Péter a kőszikla, de miért van ennyi névnapja?

2023-04-27 20:07 | Nézettség: 2316
A Péter név az egyik legkedveltebb férfinév az egész világban, melynek történelmi hagyományai vannak. A leghíresebb Péter a katolikus egyház történetében Péter apostol, Jézus tanítványa volt, aki evangéliumai mellett, Róma első pápájaként írta be a nevét a történelembe. A Péter név szinte minden nyelvben megtalálható különböző formákban, hazánkban a Péter név a 10 leggyakoribb férfinevünk, 2023 január elsején kicsivel többen mint 137 ezren viselték első keresztnévként.

A Péter név a görög - ógörög Petrosz név latin Petrus alakjából származik, ami követ jelet. A Péter név az első században terjedt el Görögországon és Rómában, és hamarosan Európa más területein is elterjedt.

Péter névnap, te mikor tartod?

Péter névnek van a legtöbb névnapja, szám szerint 21-et tart róla nyilván a Wikipédia. A hagyományos naptárakban két névnapot találunk: április 29 és júnis 29.

Emellett a következő dátumokon is található Péter névnap: január 25, január 28., január 31., február 21., február 22., február 23., április 27., április 29., május 8., június 2., június 16., június 29., augusztus 1., szeptember 9., október 19., november 16., november 18., november 26., december 4., december 9., december 21.

Szent Péter és a névnapok

A két hagyományos névnap közül az április 29-ihez nem találtunk eredetforrást, a többi névnap nagy részét az alábbiakban találod.

Péter, az első pápa - június 29

A név Jézus Krisztus egyik apostolára, Simonra utal, akit Jézus a "Péter" néven ismert meg. A júniusi Péter névnap Péter apostolhoz, vagyis Szent Péterhez kapcsolódik, aki egyike volt Jézus tizenkét apostolának és ő volt a katolikus egyház első pápája. A név eredetének köszönhetően a Péter névhez gyakran kapcsolódnak kővel vagy sziklával kapcsolatos jelentések. Például a Péter szikla helyszínére utal, ahol Jézus azt mondta Simonnak: "Te vagy a Péter, és erre a sziklára építem egyházamat.

A Péter névhez további szimbolikus jelentések is kapcsolódnak, például az erő, a hűség és a hit. Ezek az értékek összhangban vannak azzal a szereppel, amit Péter apostol az Újszövetségben betöltött. Ünnepnapja júnus 29. 

Péter a kőszikla, de miért van ennyi névnapja?

Damiani Szent Péter - február 23 - február 21

Péter Ravennában született és VII Gergely pápához köthető vallási reformokat szorgalmaző kör tagja volt. 1057 novemberében X. István pápa bíborossá nevezte ki.

Kultusza a XIX században éledt fel, XII Leó pápa 1828-ban szentté avatta egyháztanítói (doctor ecclesiae) címmel ruházta fel.. Ünnepnapjává február 23-át nyilvánították, ami 1969-ben, halálának napjára, február 21-re változott.

Dante Isteni színjátékában a Paradicsom legmagasabb szférájába tette, mint Assisi Szent Ferenc elődjét.

Szent Péter székfoglalása - február 22

A Február 22-i névnap is Szent Péterhez kapcsolódik. ekkür ünnepli a katolikus egyház Péter apostol székfoglalását, amikor arra emlékezik, hogy Krisztus Péter apostolt az egész keresztény egyház fejévé emelte.Ezen ünnep napja azért került erre a dátumra, mert egy őspogány népünnep, a Caristia napja is ekkor volt és azt akarták elérni, hogy az ősök tisztelete helyett az ókeresztények kultuszát mozdítsák elő.

Canisius Szent Péter - december 21

Canisius Szent Péter holland jezsuita pap és egyháztanító volt. A protestantizmus terjedése ellen harcolt Svájcban, Németországban, Ausztriában, Csehországban és Morvaországban. Jelentős szerepe volt a németországi katolikus egyház újraszervezésében. 1864-ben IX. Piusz pápa avatta boldoggá majd XI. Piusz pápa 1925. május 21-én avatta szentté, és emelte az egyháztanítók sorába. Ünnepnapja halálának dátuma december 21.

További Péter nevű szentek, akikhez névnap kapcsolódik:

  • Nolasko Szent Péter a fogolykiváltó szerzetesrend alapításáról nevezetes, 1256-ban halt meg, ünnepnapja január 28.
  • Claver Szent Péter az amerikai néger rabszolgák apostola volt, aki 1654-ben halt meg. Ünnepnapja szeptember 9.
  • Alcantarai Szent Péter spanyol szerzetes, akit 1622-ben avatták boldoggá, majd 1629 -ben pedig IX Kelemen pápa szentté avatta.Ünnepnapja október 19
  • Aranyszavú Szent Péter Ravenna püspöke volt, kitünő szónok és a homíliák doktora. 1729-ben XIII Benedek pápa az egyháztanítók sorába emelte. A december 4-i névnap kötődik hozzá, azonban az egyházi ünnepnapja július 30-án van. Ennek oka, hogy ravennai egyház 9. századi Püspökkönyve szerint a szent Ravenna mellett nem december 2-án, hanem július 31-én halt meg. Ünnepét 1729-ben vették fel a római naptárba, december 4-re, azonban 1969-ben áthelyezték július 30-ra.

Veronai Szent Péter, akihez nem kapcsolódik magyar névnap

Veronai Szent Péter 13. századi katolikus szent és hitszónok volt. Lombardiában inkvizítorként tevékenykedett és vértanúként halt meg. Ünnepnapja halálának napján, április 6.-án van. 1252-ben bekövetkezett halála után már egy évvel már szentté avatták, tisztelete főként Itáliában, később Latin-Amerikában terjedt el. Hazánkban kevésbé ismert, és ünnepelt, talán ezért is van, hogy az április hatodikát nem találjuk a névnap dátumok között.

A leganda aureraban találkozhatunk életének történetével, a szenthez kapcsolt csodákkal. Névéhez kapcsolható csoda volt, hogy imája hatására a nagy hóségben egy felhő jelent meg az égen, meggyógyított egy bénát, és elűzött egy ördögöt, aki a Szűzanya képében jelent meg.

Életének egy gyilkosság fiatalon vezett véget, 1252-ben a Como ás Milánó közöti úton néhány eretnek brutálisan meggyilkolta.

Péter név gyakorisága

A név a lakosság körében ugyan a 10. leggyakoribb név, de az utóbbi években vesztett népszerűségéből, a 2000-res évek elején az újszülötteknek adott nevek listáján még az előkelő 5-10 pozícióban szerepelt azonban a 2020-as évekre visszacsúszott 18-24 pozícióban, 2022-ben 491 kisfiú kapta ezt a nevet, ezzel a 24. legygyakoribb újszülött fiúnév volt.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok