2024. október 18., péntek
Lukács névnapja

Real Madrid siker a magyar névadásban - 2024 májustól anyakönyvezhető a Viníciusz

2024-05-17 19:08 | Nézettség: 341
Örülhetnek a fanatikus Real Madrid drukkerek hazánkban, ugyanis kedvenc játékosuk Vinicius Jr neve 2024 májusától anyakönyvezhető Viníciusz magyarosított formában. Cikkünkben körbejártük a Vinicius nevet, mely főként Braziliában népszerű.

Viníciusz név eredete és jelentése

A Vinicius név fiúnév jelentésére és eredetére többféle magyarázat is létezik. A Vinicius név latin eredetű, és sokféle jelentéssel fűződik hozzá. Az egyik értelmezés szerint a latin vinum ("bor vagy szőlő") szóból származik. A Vinicius egy népszerű név, amelyet elsősorban Brazíliában és Portugáliában használnak.

A másik és talán a legelterjedtebb értelmezése a "győztes" vagy "győztes", ami a latin "vinco" szóból származik, ami azt jelenti, hogy "meghódítani". Állítólag a római történelemben is gyökerezik, mivel a Vinicius az ókorban kiemelkedő római családnév volt. Marcus Vinicius római konzul volt az első híres viselője, aki Augustus császár barátja volt.

A Vinicius keresztnévként vált népszerűvé Brazíliában, nagyrészt a neves brazil költő és dalszerző, Vinicius de Moraes hatására. Vinicius de Moraes kulcsfigurája volt a Bossa Nova zenei mozgalom fejlődésének Brazíliában, és széles körben az ország történetének egyik legnagyobb költőjeként és szövegírójaként tartják számon.

Vinicius de Moraes

A Vinicius név az erő, az elszántság és a teljesítmény érzését hordozza magában. A győzelem és a diadal szimbólumává vált, tükrözve a kihívások leküzdésével és a sikerek elérésével kapcsolatos pozitív tulajdonságokat.

A Viníciusz név világszerte népszerű

A Vinicius keresztnév jelentős népszerűségre tett szert az elmúlt években. A Brazíliából származó Vinicius név gazdag kulturális jelentőséggel bír. Dallamos hangzásával és egyedi helyesírásával világszerte felkeltette a szülők figyelmét. A név népszerűsége több tényezőnek tudható be. Először is, Vinicius a brazil futballszenzáció Vinicius Junior szinonimájává vált, aki fiatal csodagyerekként vált híressé.

A pályán elért sikere a Vinicius nevet a rivaldafénybe emelte, így a szülők kedvelt választásává vált, akik csodálják a sportolót, vagy egyszerűen csak tisztelegni szeretnének a brazil futballkultúra előtt. Ezenkívül a multikulturális és egzotikus nevek felkarolásának globális trendje tovább növelte Vinicius népszerűségét. Muzikalitása és erős, mégis gyengéd hangzása egyének széles körét vonzza, hozzájárulva a világ különböző részein növekvő népszerűségéhez.

És a név megérkezett Magyarországra is. A Nyelvtudományi Kutatóközpont havonta frissíti az anyakönyvezhető utónevek listáját és a majusi frissítéskor a Viníciusz rákerült a listára 6 másik férfinévvel együtt. Azt nem tudjuk, hogy a kérelmező a Real Madrid sztárja miatt szeretné gyermekét Viníciusz nevezni vagy a híres brazil énekes ihlette a kérelmét. Mindenesetre most már a Real Madrid drukkerek könynen nevezhetik - a nemzetközi trendnek megfelelően gyermeküket Viníciusznak.

Híres Viniciusok

Real Madrid siker a magyar névadásban - 2024 májustól anyakönyvezhető a Viníciusz

Az egyik leghíresebb ilyen nevű személy Vinicius de Moraes, a neves brazil költő, szövegíró és drámaíró. A Bossa Nova mozgalom kulcsfigurája volt, és olyan ikonikus zenészekkel működött együtt, mint Tom Jobim. Vinicius de Moraes számos elismert dalt és verset írt pályafutása során, köztük a rendkívül népszerű "The Girl from Ipanema"-t.

Egy másik figyelemre méltó Vinicius Vinicius Jr., egy tehetséges brazil labdarúgó, aki jelenleg a Real Madridban játszik a spanyol La Ligában. Vinicius Jr. fiatalon kezdte profi pályafutását, és hamar a sportág egyik legígéretesebb tehetségévé vált. Azóta elismerést vívott ki gyorsaságáért, cselezéséért és góllövő képességéért, így Brazília egyik legizgalmasabb fiatal labdarúgója lett.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Október hónap névnapok