2024. Április 26., péntek
Ervin névnapja

Virágzó női nevek

2022-08-03 20:05 | Nézettség: 12845
A virágok a történelem során mindig üzeneteket hordoztak, vagy tulajdonságokat szimbolizáltak. Nem meglepő, hogy ezek a virágnevek, melyek szépséget, kedvességet és erényeket jelentettek, női nevekké is alakultak és alakulnak napjainkban is.

Érdekesség, hogy a férfi nevek között csak egy ilyet találunk meghozzá a Jácintot, míg a jelenleg anyakönyvezhető női nevek között több mint 50 olyan név szerepel mely egy virágnak is a neve. 

A női nevek közül a Virág, Rózsa, Liliom, Viola, Ibolya neveket már pár száz éve is használták, viszont egyes növények nevéből eredő női nevek csak az utóbbi években, évtizedben lettek anyakönyvezhetőek. Gyakran előfordul az is, hogy ezeknek a neveknek a becézett formái is önállósulnak és kialakul belőlük több név is, a legjobb példa erre a Rózsa, melyből a következő nevek származtathatók: Rozalinda, Róza, Rozália, Rozi, Rozina, Rozita, Rozanna.

Virágzó női nevek

A teljesség igénye nélkül nézzük a legnépszerűbb női neveket, melyek egy virágnévből származnak és a virághoz kapcsolódó jelentést.

Árvácska

Az árvácska jelképezi a ragaszkodást, szándékosságot, gondoskodást, hűséget. Virágai általában háromszínűek, ezért a szentháromság jelképe is és az első házassági évforduló virága. A néphitben a 3 pár sziromból 2 az irigy mostohát, 2 annak lányait, 2 két árvát jelképez.

Boglárka

A boglárka üzeni nekünk, hogy sugárzok a bájtól, hatalmas vonzerővel rendelkezem.

Ibolya

Az ibolya a szerénység, hűség, ártatlanság, kihangsúlyozott szépség jelképe.  Mária alázatossága is hozzá köthető. A görögök használták a megnyugvás és az alvás előidézésére. A fehér ibolya boldogságot, megújulást jelenet, míg a kék a hála virága. 

Írisz

Az írisz bölcsességet jelképez és Franciaország jelképe is. Hit, remény, szenvedély is köthető hozzá. Az ókorban kapta a szivárvány nevet,  kard alakú levelei Mária hét fájdalmát testesítik meg, emellett a házasság huszonötödik évfordulójának virága is.

Jázmin

A jázmin a kedvesség, boldogság, erény, illatát a szerelmes éjszakák illatához hasonlítják, az 1001 éjszaka egyik legfontosabb szimbóluma. A jázmin virágát nőnek ajándékozni egyértelmű elismerés. A sárga jázmin többi sárga virággal ellentétben nem negatív jelenésű, hanem a boldogságot fejezi ki.

Kamilla

A kamilla jó egészséget jelképezi, az érzékek vagy a szellem nyugalmára utal. Gyógynövényként Mária lelki gyógyító erejével hozták összefüggésbe, alkalmas arra, hogy a „lángra lobbantott, s megcsalatott szív gyulladását is lelohassza”. 

Viola

A viola jelképezi az erőt, a bölcsességet és a tartós szépséget, míg a sárga viola az elmúló szépségre utal.

Rózsa

Természetesen a rózsával zárjuk a sort, ami a boldog szerelem, a szépség, a szerelem, mulandóság, jó szerencse, boldogság, csend jelképe. Minden szerelmes tudja, hogy egy szál rózsát ajándékozni az egyértelmű szerelem jelképe, míg rózsát csokorban adni az áhított szerelemé, száz szál rózsát ajándékozni a mindent felperzselő, olthatatlan vágyódás jelképe
A virág legrégebbi ismert ábrázolása 3500 éves, az ókori görög knósszoszi palota egyik freskóján található. Emellett a rózsa a parfümkészítés egyik legfontosabb alapillata és ajúniusi hónap virága.
Ha iga a mondás, hogy a név kötelez, akkor ezen nevek viselőinek tulajdonságai között is megjelenthetnek a virágok által jelképezett tulajdonságok.

Anyakönyvezhtő női nevek, melyek virágnevek is

Abélia, Aloé, Aszpázia, Azálea, Árnika, Árvácska, Begónia, Boglárka, Búzavirág, Ciklámen, Cinnia, Csillagvirág, Enciána, Frézia, Gardénia,Gyopár, Gyönygvirág, Hanga, Hortenzia, Hóvirág, Ibolya, Imola, Írisz, Jázmin, Kála, Kamélia, Kamilla, Margaréta, Nefelejcs, Liliom, Orchidea, Primula, Rezeda, Rozál, Rozália, Rozalinda, Róza, Rózsa, Sáfrány, Szegfű, Szirom, Tulipán, Tűzvirág, Vanda, Vanilla, Verbéna, Viola

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok