2024. május 23., csütörtök
Dezső névnapja

Júlia névnap

Névnapok:
Május 22.
Április 8.
Július 21.
Nem:
Eredet:
latin

Júlia névnap eredete

Júlia névnap Május 22-én van a hagyományos naptárakban.

A Júlia név a latin Julius férfinév nói párja.  A Julius régi római nemzetségnév, melynek jelentésére kétféle elmélet , magyarázat is létezik. Egyesek szerint közszói eredetű, melynek jelentése ’ragyogó’. A másik elmélet szerint a Jovilius névből ered, amely ’Jupiter istennek szentelt’ a jelentése.

A júlia névhez két szent is kapcsolódik, az egyik Korzikai Szent Júlia szűz, aki Korzikán halt vértanú halált, mert nem volt hajlandó áldozni a pogány isteneknek. Korzikai Szent Jólia ünnepnapja: május 22. A másik szent Billiart Júlia, akit 1969-ben avattak szentté. Júlia már tizennégy éves korában fogadalmat tett arra, hogy életét a szegények vallásos nevelésének szenteli. Ünnepnapja halálának napja: április 8.

Júlia név gyakoriság

A történeti adatok alapján a Júlia a XVII. században a 15. leggyakoribb név volt, míg a XVIII. században növekedett a népszerűsége, a 12. helyen állt.  A XX. század első felében sokat veszített népszerűségéből. 1967-ben hazánkban csupán 115 kislány kapta ezt a nevet, így sem ekkor, sem a nyolcvanas évek közepén nem tartozott a 25 leggyakoribb név közé. Az 1990-es években a Júlia ritka, a 2000-es években pediga az 50-81. leggyakoribb női név. 

Júlia névnapi köszöntő

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok