2024. május 26., vasárnap
Fülöp névnapja

Klaudia névnap

Névnapok:
Március 20.
Május 18.
Június 6.
Nem:
Eredet:
latin

Klaudia névnap eredete

Klaudia névnap március 20 -án található a hagyományos naptárakban. A Klaudia a Klaudiusz férfinév női párja.

A Klaudia név latin eredetű név, a Claudius tulajdonnévből alakult ki. Jelentése eredetileg a Claudius nemzetségből származó embert (nőt) jelöli. A név alapszava a latinban ,,sánta, fél lábú'' jelentéssel bír. 
A közkedvelt név napjainkban szinte minden nyelvben megtalálható különböző változatokban és írásmódokkal. A Klaudia rokon neve a Klaudetta, mely név olasz becéző továbbképzése. 

Szent Kaludia és a névnapok, melyik névnap melyik szenthez köthető

A névhez több szent is kapcsolódik még a kora keresztény időkből, azonban a fennmaradt források nagyon homályosak. Az egyik ilyen Szent Klaudia volt az édesanyja Linusnak, aki Szent Péter követte a pápai székban. Erről Szent Pál Timoteushoz írott második leveléből van tudo,ásunk. Az ünnepnapja több internetes forrás szerint Augusztus 7, de ez nem szerepel a névnapok között. 

Két másik Szent Klaudiáról is találhatunk információkat. Mindketten ókeresztény vértanúk voltak a 4. század elején.  Egyikük volt Amisos egyik szűz mártírja, aki máglyahalált halt 300 körül több nővérével együtt. Nekik az ünnepnapjuk március 20, mely a Klaudia hagyományos névnapja.

A másik Szent Klaudia  Ancyrai Theodotus egyik társa volt, aki 6 szűz társávaél együtt halt mártírhalált  303-ban. Ünnepük május 18-a, mely napon szintén ünnepelhetnek a Klaudiák.

Klaudia név gyakorisága

Az 1990-es években a Klaudia igen gyakori név volt, a 2000-es években a 32-89. leggyakoribb női név.

Klaudia névnapi köszöntő

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok