2024. május 23., csütörtök
Dezső névnapja

Viktor névnap

Névnapok:
Szeptember 5.
Február 26.
Május 12.
Július 28.
Szeptember 30.
November 2.
Nem:
Férfi
Eredet:
latin

Viktor névnap eredete

Viktor névnap Szeptember 5-én van a hagyományos naptárakban.

A Viktor név latin Victor névből származik, melynek jelentése ’győző, győztes’. Ez a név is, mint a Vince és a Bence, a latin vincere ’győzni’ igének a származéka. A Viktor név női párja a Viktória és a Viktorina. 

A júliusi Viktor névnaphoz kapcsolódik Szent I. Viktor pápa, aki a 14. keresztény egyházfő a történelemben. Szent Jeromos szerint ő volt az első latinul író pápa. Nevéhez kapcsolódik hogy az egyház hivatalos nyelvévé a görög helyett a latint tette meg, mely döntése több évszázadon át érvényben maradt. Ünnepe július 28-ára került be az egyházi naptárakba.

Szintén ismert szent, Szent Viktor vértanú, aki a római hadsereg tisztje volt Maximianus császár idejében. A legkíméletlenebb kínzások ellenére is kitartott keresztény hite mellett, hitéért még a halált is vállalta. Szent Viktort Gallia egyik legnépszerűbb szentjeként tisztelték. A tiszteletére emelt marseille-i szentélyt sok zarándok kereste fel. Ünnepnapja: szeptember 30, mely egyben Viktor névnap is.

Viktor név gyakorisága és becézése

Az 1990-es években igen gyakori név, a 2008 - 2012 között a 43-60. leggyakoribb férfinév. A Viktor nevet a következőképpen becézhetjuk:Viktorka, Viki, Vikike, Vikus

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnőke is ezt a nevet viseli. 

Viktor névnapi köszöntő

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok