2024. május 9., csütörtök
Gergely névnapja

Mikor van Húsvét 2024-ben?

2023-08-24 21:54 | Nézettség: 6058
Húsvét minden évben más naptári napra esik. A kereszténység legnagyobb ünnepe négy napból áll, melyek a következők Nagypéntek, Nagyszombat, Húsvét Vasárnap és Húsvét Hétfő. Tekintettel a négynapos ünnepre sokan tervezni szertnének erre az időpontra, így gyakori kérdés, hogy mikor van Húsvét. Mutatjuk, hogy mikorra esik Húsvét 2024-ben.

Hogyan számoljuk ki mikor van Húsvét?

A Húsvét egy mozgó egyházi ünnep, mely minden évben más időpontra esik. a pontos dátum kikalkulásához csillagászati eszközöket kell igénybe vennünk. A húsvétszámítás, latinul computus paschalis, a Húsvét  dátumának meghatározásának folyamata. 

A Húsvét dátuma körüli vitára a 325-ben tartott niceai zsinat tett  pontot, mely a következők szerint határozta meg a dátunot:

A Húsvét ünnepe a tavaszi napéjegyenlőséget, mely március 21-én van követő holdtölte utáni vasárnapon van, tehát legkorábban március 22-én és legkésőbb április 25-én.

Nézzük mikorra esik 2024-ben Húsvét, Nagypéntek és Húsvét Hétfő!

  • Nagypéntek: 2024. március 29
  • Nagyszombat: 2024 március 30
  • Húsvét Vasárnap: 2024. március 31
  • Húsvét Hétfő: 2024. április 1

A feltámadás ünnepe, nemcsak egyházi ünnep, hanem munkaszüneti nap is, 2017 óta nem kell dolgozni Nagypénteken, a Húsvét Hétfő pedig már régóta munkaszüneti nap.

Mikor van Húsvét 2024-ben?

Mit ünnepelünk Húsvétkor?

Húsvét a kereszténység legfontosabb ünnepe. ABiblia szerint Jézust Nagypénteken feszítették keresztre majd a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

Húsvéti szokások, hagyományok

A legnagyobb keresztény ünnep nem meglepő módon rengeteg hagyományt, szokást teremtett itthon és a nagyvilágban. A húsvéti tojás, a locsolkodás, a tojásfestés mind mind Krisztus keresztre feszítéséhez és feltámadására vezethetó vissza. 

A Húsvét jelképei a piros tojás, a bárány és a húsvéti nyúl. Részletesebben húsvéti hagyományokról szóló cikkünben olvashatsz ezekről.

Húsvéti tojás

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok