2024. Április 26., péntek
Ervin névnapja

Orsolya névnap, Virgin-szigetek és a medvebocs

2022-10-15 15:08 | Nézettség: 1543
Mi a kapcsolat az Orsolya névnap, a kis kölyök mackók és a Virgin- szigetek között? Első ránézésre, semmi közük egymáshoz, de kicsit kutakodva rájöhetünk a hogy kötődnek egymáshoz. Kezdjük az Orsolya névnap eredetével. Az Orsolya név a latin ursa szóból ered, melynek jelentése medve, ehhez került a kicsinyítőképző, és meg is kaptuk az Ursula-t, mely kis medvét, azaz medvebocsot jelent.

A Virgin-szigetek Szent Orsolyáról és a 11 000 szűzről kapta a nevét, a névadó pedig nem volt más, min a nagy felfedező, Kolumbusz Kristóf, aki második amerikai útján fedezte fel ezt a szigetcsoportot a Karib-térségben. Az egyik sziget, Tortola, mely a Brit Virgin-szigetekhez tartozik, nemzeti ünnepként ünnepli október 21-ét, Szent Orsolya ünnepnapját!

Orsolya névnap, Virgin-szigetek és a medvebocs

Orsolya névnap eredete és gyakorisága

Orsolya nevű szentet csupán egyet ismerünk, akinek az ünnepnapja október 21-én van, ehhez kapcsolódóan az Orsolya névnapot is október 21-én tartjuk. Szent Orsolyának köszönhetően a 16. századtól népszerű névnek tekinthetjük. A 2000- években a magyar női lakosság körében 60-61. leggyakoribb név. Azonban a név a népszerűségéből sokat vesztett az elmúlt 20 évben, míg a 2000 évek elején az újszülöttek körében 56. helyen szerepelt, addig 2020-ra már nem fért be a TOP100-as listára, és csupán a 140. helyen találjuk.

Szent Orsolya legendája

Ahogy korábban már írtuk, Szent Orsolya ünnepnapja október 21, azonban az 1962 és 1965 között tartott II. Vatikáni Zsinat után a szent emléknapját törölték a Római Kalendáriumból. Ennek magyarázata, hogy Szent Orsolya legendájának több változata is fennmaradt, de hiteles bizonyítékkal létezéséről senki nem tud szolgálni. Ennek ellenére évszázadokon keresztül szentként tisztelték és neve összeforrt a 11 ezer szűz vértanúságával. 
Több forrás is egyetért abban, hogy Kölnben szűzek halltak meg a hitükért. Vértanúságuk időpontja vitát képezi, egyesek 238-ra, mások 640-re tette a halálukat, de a legvalószínűbb, hogy valamikor a 4. században történt. 


Egy tárgyi bizonyíték azért fenn maradt, a kölni Szent Orsolya-templomban olvasható egy felirat, mely szerint egy Clematius nevű ember ezen a helyen, , templomot építtetett a vértanúságot szenvedett szüzek szenvedtek tiszteletére. 
A legenda Orsolyáról és társnőiről szól, társnői neve is ismert: Aurelia, Cordula, Cumera és Kunigunda. A legenda szerint Orsolya egy brit király szép és bölcs lánya volt, aki szüzességet fogadott, és elutasította Aetherius pogány herceg házassági ajánlatát, majd társnőivel elmenekült hazájából.

A legenda egy másik változata szerint csupán három év haladékot kért, mely idő alatt a legenda szerint tizenegyezer fiatal keresztény lány gyűlt köré. A 11 ezer szűz zarándokútra indult Rómába, de  kontinensre érve a Rajnán Kölnig hajóztak és ott a hunok, akik éppen a várost ostromolták, elfogták és megölték őket.

Ursula lett a pedagógusok, az egyetemek, a kelmekereskedők és a beteg gyermekek patrónája.

Híres Orsolyák

Karafiáth Orsolya

Író, költő, fordító, publicista, szerkesztő, és énekesnő. A sejtelmes nevű Elektrik Bugi Kommandó együttesben énekelt.Saját definíciója szerint: kultúrdémon.

Nézzétek meg Karafiáth Orsolya Egymás könyve - Amikor összegyűrtük az eget című regényéhez készült dal és videot!.

 

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok