2024. március 28., csütörtök
Gedeon névnapja

Sándor nap és a Sándor napi hagyományok

2023-03-15 21:24 | Nézettség: 2082
A legismertebb Sándor névnapot március 18-án tartják. Ki ne hallott volna már a Sándor, József Benedek, zsákban hoznak melelget" rigmusról, mely az egyik legismertebb magyar időjósló regula.

A Sándor név jelentése férfiakat vagy férfiaktól megvédő. A legismertebb márciusi Sándor névnap nem az egyetlen névnapja a Sándor névnek, ezen kívül még öt másik napon is ünnepelhetik a Sándor név viselői a névnapjukat. Ezek a névnapok is szentekhez kapcsolódnak. 

Sándor névnapok eredete

Március 18 - Szent Alexandros

Sándor a III. században élt, a korabeli krónikák szerint hatalmas tudással rendelkezett, Kappadókia püspöke volt, aki szeretettel és bölcsességgel kormányzott, és hatalmas tekintélynek örvendett a nép körében. Közel 40 éves jeruzsálemi püspöki szolgálat után, Decius római csaszár üldözése alatt börtönbe vettették.

A börtönben többször megkínozták, így ő is eresztényüldözés áldozata lett 251 március 18-án halt meg, ünnepnapját halálának napjára tették.

Február 26. - Szent Sándor, görögösen Alexandriai Szent Alexandrosz

Történelemformáló személy volt I. Szent Sándor, aki Alexandria pátriárkája volt, és kihívta Nagy Konstantin császár haragját is, mert szerinte túlságosan fekavarta az egyház békéjét. Később azonban egyenesen Sándor kérésére hívta össze a császár 325-ben a történelmi jelentőségű niceai zsinatot, melyen a pátriárka személyesen is részt vett.

A püspök a zsinatról visszatértekort hunyt el Alexandriában. Mind a nyugati, mind a keleti kereszténység szentként tiszteli. Ünnepét a Római katolikus egyházban február 26-ára tették.

Május 3. - Aki bevezette a szenteltvizet

Szent I. Sándor pápa a hatodik római pápa volt Kr.u. 105-től 115-ig, egészen haláláig. I. Sándor pápa nevéhez kapcsolódik a szenteltvíz bevezetése, és az ó pápasága alatt keverték előszür vizzel az eucharisztikus bort. A legenda szerint lefejezték, de a börtönben még megtérítette őrét és annak lányát. Ünnepnapja, halálának napja, május 3-a.

Október 11. - Sauli Szent Sándor emléknapja

Sauli Szent Sándor püspök Milánóban született, tizenöt éves korában belépett az akkoriban alapított barnabiták kongregációjába. Páviában páratlan hatással prédikált és gyóntatott. V. Szent Pius Meria püspökévé nevezte ki Korzika szigetén, a krónikák szerint Borromeo Szent Károly szentelte föl.

Hihetetlen nélkülözések és áldozatok árán rövid idő alatt helyreállította a teljesen tönkrement egyházi fegyelmet, ennek is köszönhetően Korzika védőangyaluként kezdték tisztelni. Mint Pávia püspöke halt meg 1593-ban. X. Pius pápa avatta szentté 1904-ben, az ünnepnapját októbar 11-re tették.

További Sándor névnapok


További Sándor névnapok találhatók különböző naptárakben, de nem találtunk hozzá eredet információt: január 15 és április 23. Kérjük, aki rendelkezik ezen időpontok kapcsán eredet információval, küldje meg nekünk.

Sándor nap és a Sándor napi hagyományok

A "Sándor, József, Benedek" story

Nincs olyan gyermek, aki nem ismerné a Sándor, József, Benedek, zsákban hozznak meleget" időjárási regulát. A regulát több költő is versbe foglalta, talán legismertebb Weöres Sándor verse.

Weöres Sándor: Tavaszköszöntő

Sándor napján megszakad a tél,
József napján eltűnik a szél,
Zsákban Benedek
hoz majd meleget,
nincs több fázás, boldog, aki él.

Már közhírré szétdoboltatik:
minden kislány férjhez adatik,
szőkék legelébb,
aztán feketék,
végül barnák és a maradék.

A népi regula szerint valamikor egy hosszú tél után, Szent Péter egy zsákban kötve leküldte Sándorral a meleget a földre. Sándor ment mendegélt, de nagyon elfáradt a meleg súly alatt. Ekkor az országút szélén meglátott egy kocsmát, lerakodott és iddogálni kezdett. Meg is feledkezett arról, hogy mi a feladata. Szent Péter megsokkalta a földi emberek meleg után való sóvárgását és elküldte ....... Olvasd tovább a történetet József cikkünkben.

Sándor napi hagyományok

A legtöbb időjárási regula természetesen a március 18-i Sándor névnaphoz kötődik, hiszen ekkor Józseffel és Benedekkel zsákban hozzák a meleget. Sándor az első meleghozó nap. Ekkor kell kezdeni a zab és az árpa vetését is.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Március hónap névnapok