2024. május 23., csütörtök
Dezső névnapja

Ágnes névnap

Névnapok:
Január 21.
Január 28.
Március 6.
Június 8.
November 16.
Nem:
Eredet:
görög

Ágnes névnap eredete

Az Ágnes névnap az egyik legnépszerűbb névnap Januárban. Az Ágnes név görög eredetű név, mely a hagnosz szóból származik. A név jelentése, tiszta, szemérmes, szűzies. Egy másik korábban elterjedt elmélet szerint a latin agnus szóból ered, mely bárányt jelent. Ezt azonban nem lehet alátámasztani, bár igaz, hogy a hasonló hangzás és maga a bárány szinbolikus jelentésével még akár magyarázható is lenne.

Az elfogadott elmélet azonban a következő: az ógörög nyelvben több név is származik a hagnosz szóból, és ezek egyik becézett alakja volt a Hagnesz, mely név a latin nyelvbe a h betű nélkül került át, és Agnes alakban vetették papirra. A nevet a középköri Magyarországon Ágnesnek ejtettek, és így alakult ki a jelenlegi formája.

Az Ágnes női név az 1440-es évek előtt a 7. leggyakoribb név volt hazánkban, azionban a 16.- 19. század közötti időszakban vesztett a népszerűségéből, majd a 20. század közepén ismét divatba jött. Az 1967-es adatok szerint már a 10., a 80-as évek közepén pedig a 7. leggyakrabban adott női név volt. 

Az Ágnes névnaphoz számos hagyomány és egyházi szokás kapcsolódik. A január 21-i emléknaphoz fűződő egyházi szokás szerint a pápa ekkor szenteli meg azokat a bárányokat, amiknek a gyapjából készítik az új püspökök beiktatására készülő a fehér vállszalagokat.

Népi időjóslási regula szerint ha Ágnes napja hideg, akkor a másnapi Vince biztosan enyhébb időt hoz. Egy rábaközi faluban az alábbi rigmust jegyezték fel: "Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, had teljék a pince". Sok helyen az  Ágnes-nap a férjjövendölés napja volt, de volt olyan település is, ahol az babát váró asszonyok sós vízben mosakodtak meg ezen a napon, hogy a gyerekük szép és egészséges legyen. Tobábbi információkat az Ágnes névnapról a Kapcsolódó cikkekben olvashatsz.

Blog | Névnapok eredete | Világnapok

Ágnes névnapi köszöntő

Ágnes névnap - kapcsolódó cikkek

Ágnes - tudd meg ki lesz a párod

Ágnes - tudd meg ki lesz a párod

2014-01-20 10:47 | Nézettség: 1746
Az Ágnes névhez számos egyházi és népi hagyomány kötődik, a két Ágnes nevű szentet is ünnepelünk, egyikük az Árpád-ház kötődik. A névvel számos irodalmi alkotásban is találkozhatunk, és biztos sokan emlékeznek még a Mohai Ágnes nevű ásványvízre is.
2014-01-20 10:47 | Nézettség: 1746
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok