2023. szeptember 24., vasárnap
Gellért névnapja

Ágota névnap

Névnapok:
Január 11.
Február 5.
Nem:
Eredet:
görög

Ágota névnap eredete

Ágota névnap kétszer szerepel a naptárakban, Januárban és Februárban. Az Ágota név görög eredetű, az Agáta név régi magyar formája. A név jelentése a jó. A februári névnap Szent Ágotához köthető,  aki az egyik kiemelt női szent, amit az is mutat, hogy név szerint szerepel a szentmise kánonjában, Szűz Máriával és 6 másik női szenttel egyitt.. Szent Ágota CataniánakMolisenek, Máltának és San Marinónak is a védőszentje.

Annak ellenére, hogy Szent Ágota az egyik legnépszerűbb női szent, a név nem túl gyakori,  1990-es években ritkán fordult elő amagyar lakosság körében, a 2000-es években pedig nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

Ágota név több település nevében is megtalálható hazánkban: Szentágota, Sárszentágota, Kunágota és az Ágotakövesd, ami  Szent Ágota hazai népszerűségének is köszönhető.

Ágota névnap - kapcsolódó cikkek

Ágota a jó

Ágota a jó

2016-02-02 23:19 | Nézettség: 614
Az Ágota név jelentése: a jó, a görög eredetű név az Agáta régi magyar formája. Ágota földrajzi névként is megtálható a Szentágota, Sárszentágota, Kunágota és az Ágotakövesd települések neveiben köszönhetően a Szent Ágota népszerűségének.
2016-02-02 23:19 | Nézettség: 614
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Szeptember hónap névnapok