2024. május 26., vasárnap
Fülöp névnapja

Bálint névnap

Névnapok:
Február 14.
Január 7.
Március 16.
November 3.
Nem:
Férfi
Eredet:
latin

Bálint névnap eredete

A Bálint a latin Valentinus családnévből származó férfinév. A Valentinus alapszava, a valens jelentése erős, egészséges. Női párja a Valentina. A Bálint név latin alakból való kialakulásának sorrendje: Valentinus›Valentin›Valent›Balent›Bálint. A v-b betűk felcserélődése más nyelvben is megfigyelhető, például az angolban a Willy›Billy alakoknál.

A Bálint nevet már az Árpád-korban is ismerték, de soha nem volt gyakori név, bár a 15-16. században gyakrabban használták. 1967-ben mindössze 97-en kapták ezt a nevet, a 80-as években a 39. leggyakoribb név volt. Az 1990-es években a Bálint igen gyakori, a 2000-es években a Bálint a 6-16. leggyakoribb férfinév.

Névnapi szokások

A Felvidéken voltak olyan helyek, ahol Bálint napon az emberek kimentek az egykori Szent Bálint templom helyére, és megmosdottak a hóban, hogy egész évben egészségesek maradjanak.

A horvát néphit szerint a madarak ilyenkor tartják a menyegzőjüket, ezért a Rába mellett Bálintot tréfásan a verebek védőszentjének is nevezik.

Máshol azt figyelték meg, hogy Bálint napkor, vagy akörül a vadgalambok visszaérkeznek, jelezve a tavasz kezdetét. Sok szőlősgazda ilyenkor kezd a szőlőmetszéshez, hogy a következő évi Bálint napra bőven legyen bora.

Az angoloknál is Bálint napon (St. Valentine's Day) kezdenek a madarak párt választani, és a szerelmesek is ekkor vallanak szerelmet, ezért ezt a napot széles körben megünneplik úgy, hogy akit szeretnek, kedvelnek, annak ajándékot, üdvözlőkártyát küldenek. Az utóbbi években Magyarországon is meghonosodtak a Valentin-napi szokások.

Bálint névnap - kapcsolódó cikkek

Mégsem angolszász eredetű a Valentin-nap?

Mégsem angolszász eredetű a Valentin-nap?

2023-01-31 08:00 | Nézettség: 961
A Bálint nap a szerelemről, szeretetről és a szerelmesekről szól. Szerte a világban széles körben elterjedt ünnep, melyen apró meglepetésekkel kedveskedünk egymásnak.
2023-01-31 08:00 | Nézettség: 961
Tovább olvasom »
Mikor van Valentin nap? Valentin napi meglepetés ötletek!

Mikor van Valentin nap? Valentin napi meglepetés ötletek!

2024-02-03 17:40 | Nézettség: 489
A Valentin nap a szerelmesek ünnepe, így jó ha mindenki tisztában van vele, hogy mikor van Valentin nap. Ötleteket adunk, mivel lepd meg párod Valentin napon!
2024-02-03 17:40 | Nézettség: 489
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok