2024. május 26., vasárnap
Fülöp névnapja

Ibolya névnap

Névnapok:
Augusztus 7.
Augusztus 13.
Szeptember 12.
Nem:
Eredet:
latin

Ibolya névnap eredete

Ibolya névnap Augusztus 7-én van.

Magyar névalkotással keletkezett a hasonló nevű virágnévből, amely a latin viola szóból származik. Ennek régi magyar alakváltozata az ivola ~ ivolya, ebből  alakult ki az ibolya név. A viola és az ibolya szó jelentésének elkülönülése csak a XIX. század második felében következett be. Addig különféle illatos virágok megnevezésére szinonimaként használták a két szót. Az Árpád-korban, a XIII. század végétől fordul elő női névként.

Az Ibolya név gyakorisága és becézése

Az Ibolya a XVI–XVIII. században nem tartozott a divatos nevek köz, és csak a XIX. és a XX. században vált népszerűvé.1967-ben a 23. leggyakoribb név volt. Az 1990-es években ritka név volt, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.  A Ibolya név becenevei: Ibcsi, Ibi, Ibike, Iboly, Ibolyácska, Ibolyka, Ibus

Az Ibolya névnek idegen nyelvű megfelelői nincsenek. A vele rokon Viola az angol, az olasz és a skandináv nyelvekben használatos.

Ibolya névnapi köszöntő

Ibolya névnap - kapcsolódó cikkek

Virágzó női nevek

Virágzó női nevek

2022-08-03 20:05 | Nézettség: 13505
A virágok a történelem során mindig üzeneteket hordoztak, vagy tulajdonságokat szimbolizáltak. Nem meglepő, hogy ezek a virágnevek, melyek szépséget, kedvességet és erényeket jelentettek, női nevekké is alakultak és alakulnak napjainkban is.
2022-08-03 20:05 | Nézettség: 13505
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok