2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

József névnap

Névnapok:
Március 19.
Március 17.
Április 7.
Április 16.
Május 1.
Augusztus 25.
Augusztus 27.
Szeptember 18.
Nem:
Férfi
Eredet:
héber

József névnap eredete

József névnap március 19-én van a hagyományos naptárakban.

A József héber eredetű férfinév, melynek jelentése Jahve gyarapítson illetve Isten tegyen a most született gyermekekhez. Női párja: Jozefa, Jozefin, Jozefina.

Magyarországon a 18. századtól kezdve a leggyakoribb férfinevek között van. Az 1970-es évektől veszített a népszerűségéből, de még az 1990-es években is igen gyakori név, a 2000-es években a 28-43. legnépszerűbb férfinév.

Szivárvány, mennydörgés, regulák

Őseink szerint a József napi időjárásból a következő negyven nap időjárására lehet következtetni. Egy másik időjárási regula szerint, amilyen az idő a József napon, olyan lesz Péter Pálkor, az aratáskor és szénahordáskor. Szeged környéki hiedelem szerint, ha József napján mennydörög, akkor Péter-Pálkor jégeső várható a határban, viszont jó bortermés lesz. 

Alföldön volt ismert az a mondás, miszerint, ha szivárvány jelenik meg ezen a napon az égen, a széles sárga sáv jó búzatermést jelent, míg a széles piros jó bortermést ígér.

József névnapi köszöntő

József névnap - kapcsolódó cikkek

József, a munkások védőszentje

József, a munkások védőszentje

2023-03-16 18:23 | Nézettség: 1943
A József név az egyik leggyakoribb név hazánkban. A név a világ sok nyelvében megtalálható, angolul Joseph, olaszul Giuseppe, oroszul Joszif, míg a német nyelvben több alakban is létezik mint Josef, Joseph, Joschka, és Jupp. A józsef név ismertsége és népszerősége nem véletlen, hiszen Bibliai eredető név. József, az ács volt Jézus nevelőapja, a Szent Család feje.
2023-03-16 18:23 | Nézettség: 1943
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok