2024. május 26., vasárnap
Fülöp névnapja

László névnap

Névnapok:
Június 27.
Augusztus 8.
Február 27.
Május 4.
Augusztus 28.
Nem:
Férfi
Eredet:
-

László névnap eredete

László névnap Június 27-én és Augusztus 8-án van a hagyományos naptárakban.

A László férfinév a szláv Ladislav névből fejlődött Ladiszló, Ladszló, Lacló alakokon keresztül.. Az eredeti szláv név jelentése: hatalom és dicsőség.

László, illetve becenevei szólásokban is megjelennek, például kki elpilled a nyári melegben és lomhán vagy sehogy nem dolgozik, arra azt mondjuk: felül Laci a nyakába vagy Laci ül a hátára. Ha valaki pedig jelentéktelen dolognak is nagyon örül, az Úgy örül, mint Vak Laci a fél szemének.

László név gyakorisága és becézése

A 19. században újították fel Szent László király tiszteletére, és igen hamar népszerű lett. Az 1990-es években a László igen gyakori név, a 2000-es években a László 13-18. leggyakoribb férfinév.

A Lászlókat az alábbiak szerint becézjetjük: Fickó, Laca, Lacek, Laci, Lacika, Lacinka, Lacinkó, Lackó, Lackócska, Lacóka, Lacus, Lászlóka, Maci, Packó. Gyakori az ikerítéssel keletkezett becézés is: Laca-Baca, Laci-Maci-Paci, Lackó-Fickó, Lackó-Packó.

László névnapi köszöntő

László névnap - kapcsolódó cikkek

László, a leggyakoribb és a lovagkirály

László, a leggyakoribb és a lovagkirály

2022-06-26 22:48 | Nézettség: 3198
2022 január elején hazánkban a leggyakoribb férfinév a László volt, közel 270 férfi viseli ezt a nevet hazánkban. Az újszülötek, közében azért nem annyira népszerű, csak a 22. leggyakoribb név 2021-ben születetttek körében. A László férfinév a szláv Ladislav, Vladislav névből fejlődött Ladiszló, Ladszló, majd Lacló végül László alakokon keresztül. A szláv név elemeinek jelentése: hatalom és dicsőség. A nevet a 19. században újították fel Szent László lovagkirály tiszteletére, és igen hamar népszerű lett., ennek köszönhető hogy napjainkban a leggyakoribb férfinév a lakosság körében.
2022-06-26 22:48 | Nézettség: 3198
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok