2024. július 20., szombat
Illés névnapja

Lilla névnap

Névnapok:
Február 16.
Július 27.
Február 12.
Nem:
Eredet:
-

Lilla névnap eredete

Lilla névnap február 16-án és július 27-én található a hagyományos naptárakban.

A Lilla női név a Lívia és a Lídia régi magyar becézéséből alakult önálló névvé. Csokonai Vitéz Mihály szólította így Vajda Julianna nevű múzsáját, a név a Lilla-dalok hatására terjedt el és vált népszerűvé.

A Lilla név gyakorisága és becézése

Az 1990-es években gyakori név, a 2000-es években a 19-25. leggyakoribb női név. Lillákat az alábbiak szerint becézhetjük: Lillácska, Lillu, Lilluka, Lillus, Lili

Lilla nevet viselő hírességek

Vincze Lilla  - énekesnő
Bánhidi Lilla -  szerkesztő
Labancz Lilla  - színésznő
Pártay Lilla -  koreográfus
Vay Erzsébet (beceneve volt Lilla) - Lillafüred névadója

Lillafüred a Lilla névhez kapcsolódó város a Bükk hegységben, a Szinva és a Garadna-patakok összefolyásánál található. Gróf Bethlen András az 1890-es évek elején elhatározta, hogy a Hámori-tó közelébe kormányüdülőt építtet. A település a nevét Bethlen unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek a beceneve Lilla volt. 

Lilla névnapi köszöntő

Lilla névnap - kapcsolódó cikkek

Lilla és Füred

Lilla és Füred

2022-07-26 19:00 | Nézettség: 1292
„Kedv! Remények! Lillák!” – Ki ne ismerné Reményhez című versének eme sorát. A Lilla név elterjedése Csokonai Vitéz Mihályhoz köthető, hiszen szerelmét, Vajda Juliannát szólította így, a név a Lilla-dalok hatására terjedt el és vált népszerűvé. Azt már kevesebben tudják, hogy a népszerű turisztikai célpont, Lillafüred elnevezésének mi köze van ezen névhez.
2022-07-26 19:00 | Nézettség: 1292
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Július hónap névnapok