2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Mihály névnap

Névnapok:
Május 8.
Szeptember 29.
Június 19.
Nem:
Férfi
Eredet:
héber

Mihály névnap eredete

Mihály névnap Május 8-án és Szeptember 29-án van a hagyományos naptárakban.

A Mihály héber eredetű bibliai férfinév. A héber Mikaél szóból származik, mely egy összetett szó, amelynek második tagja az éli ’isten’ jelentésű szóból rövidült. A teljes név jelentése magyarul ’Istenhez hasonló’ vagy ’Ki olyan, mint az Isten?’. A név eredeti viselője Mihály arkangyal, akit Dániel próféta könyvében, Júdás apostol levelében és A jelenések könyvében is említenek.

A szeptemberi névnap Szent Mihály arkangyalhoz kapcsolódik, Szeptember 29 az arkangyal megjelenésének és győzelmének napja, Szent Mihály egyházi ünnepe. Mihály arkangyal  a sátán, és a sárkány legyőzője. Már az ókeresztények is őt tartották a Paradicsom őrzőjének és az utolsó ítélet angyalának, aki mérleggel a kezében méri meg a lelkeket.

Mihály név gyakorisága és becézése

A Mihály név évszázadokon keresztül hazánkban a leggyakoribb férfinevek közé tartozott. A XVI. századtól egészen a XVIII-ig századig a gyakorisági listák 3-4. helyén szerepelt. Azonban a XIX. század végére sokat veszített népszerűségéből, mely népszerűség csökkenés folytatódott a XX. században is.  1967-ben a 22. helyen szerepelt az országos gyakorisági listán. A nyolcvanas évek közepére visszacsúszott ai lista 33. helyére, majd . 1996-ban már csak a 43. helyen állt.  2000-ben 231-en választották első keresztnévként a Mihály nevet , ezzel csupán 54. volt a gyakorisági listán. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a 20. helyen állt, a magyar férfiak között. .

A Mihály névnek rengeteg beceneve alakult ki, tekintettel a név népszerűségére. Mihály név becenevei: Mica, Micu, Miha, Mihi, Mihó, Mihócsa, Mihók, Mika, Mike, Mikó, Mikócska, Minya, Misa, Misi, Misike, Miska, Miskó, Misó, Misu, Misuka, Mitya, Mityu.

Mihály névnapi köszöntő

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok