2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

Patrik névnap

Névnapok:
Március 17.
Április 28.
Nem:
Férfi
Eredet:
kelta (ír)

Patrik névnap eredete

Patrik névnap március 17-én van. 

A Patrik a Patrícius ír eredetű alakváltozata. A Patrícius férfinév latin eredetű, jelentése: rómainak született nemes. Az 1990-es években a Patrik hirtelen népszerűvé vált igen gyakori név volt, a 2000-es években a 19-31. legnépszerűbb férfinév.

Szent Patrik ünnepe

Március 17-i névnap, Írország védőszentjéhez, Szent Patrikhoz köthető. Ezen a napon zöldbe öltözik a világ. Az emblematikus épületek világszerte zöld színben fognak pompázni, köztük a Lánchíd és az Eiffel-torony is. A nap az írek nemzeti ünnepe, a Szent Patrik nap egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világ minden részen.Ennek köszönhetően a Patrikok egy hatalmas világméretű buli keretében ünnepelhetik névnapjukat.

A háromlevelű lóhere legendája

A legenda szerint Szent Patrik az íreknek a Szentháromság tanát egy háromlevelű lóherével magyarázta el, a három levélel illusztrálva a keresztény tanításban a három isteni személy egységét.

A háromlevelű lóherét Írországban már a kereszténységet megelőzően is szent növénynek tartották. Zöld színe és alakja az újjászületést és az örök életet, három levele pedig az ősi, pogány vallás szent számát, a hármast, valamint az ősi hármas istenségeket szimbolizálta. A lóhere Szent Patrik napjának központi szimbólumává vált.

A legendák szerint Szent Patrik halottakat támasztott fel, illetve elűzte a kígyókat Írországból, ami csak metafórikusan értelmezhető, hiszen a jégkorszak óta nem voltak őshonos kígyók azon a területen. A kígyok jelen esetben a a pogányokra vagy a kelta druidákra vonatkoztak.

Patrik névnapi köszöntő

Patrik névnap - kapcsolódó cikkek

Patrik és a lóhere

Patrik és a lóhere

2017-03-16 14:15 | Nézettség: 1454
Március 17-én zöldbe öltözik a fél világ. Az emblematikus épületek világszerte zöld színben fognak pompázni, köztük a Lánchíd és az Eiffel-torony is. A írek nemzeti ünnepe, a Szent Patrik nap egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világ minden részen. Így a Patrikok egy hatalmas világméretű buli keretében ünnepelhetik névnapjukat.
2017-03-16 14:15 | Nézettség: 1454
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Június hónap névnapok