2024. május 23., csütörtök
Dezső névnapja

Zsófia névnap

Névnapok:
Május 15.
Szeptember 17.
Nem:
Eredet:
görög

Zsófia névnap eredete

Zsófia névnap Május 15-én és Szeptember 17-én van a hagyományos naptárakban.

Zsófia név görög eredetű női név, melynek jelentése: bölcsesség. A név más nyelvekben is megtalálható, Sophie, Sophia, Sofia formában. A Hit, Remény, Szeretet szóhármas a Zsófia névhez, illetve egy kitalált Zsófia nevű szenthez kapcsolódik. Szent Zsófia  a középkori folklór kitalált szentjeinek egyike.

Zsófia kultusz és legenda

Zsófia asszony és három leánya teljesen a képzelet szülötte,  alakjuknak történelmi alapja nincs. Legendájuk szerint együtt szenvedtek vértanúhalált, a történetük az évek során egyre inkább kikerekedett, és ennek eredményeként Zsófia kultusza a középkor végén már egész Magyarországra kiterjedt. 

 A Zsófia-legenda egyik kerek változata az Érdy-kódexben található. Eszerint Dömötör görög király a bujdosó Anaklétus pápa tanácsára feleségül vette Manfredus perzsa király leányát, Zsófiát, akinek akkor már három lánya volt: Fides, Spes és Charitas, azaz a Hit, Remény, Szeretet.

Zsófia név gyakorisága

A Zsófia igen gyakori név volt Magyarországon a 16-18. században, a 20. században vesztett a népszerűségéből, de az 1990-es években ismét igen gyakori név lett, a 2000-es években 4-9. leggyakoribb női név. A név egy kicsit vesztett népszerűségéből a 2010-es évek végére, így 2022-ben a Zsófia a 14. legnépszerűbb női név az újszülöttek körében.

Becenevek és híres Zsófiák

Zsófia név becenevei a következők: Zsóci, Zsófi, Zsófika, Zsofka, Zsóka, Zsóki

A magyar történelemben a név középkori népszerűségének köszönhetően sok híres Zsófiát találunk: Báthory Zsófia, I. Rákóczi Ferenc édesanyja, Zsófia magyar királyi hercegnő, Chotek Zsófia grófnő, Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös felesége, és persze napjainkban is találkozhatunk a nevet viselő hírességekkel itthon és külföldön: Fodor Zsóka színésznő, Kapócs Zsóka színésznő, Sophie Marceau francia filmszínésznő, Sophia Loren olasz filmszínésznő.

Zsófia névnapi köszöntő

Zsófia névnap - kapcsolódó cikkek

Zsófia és a Hit, Remény, Szeretet

Zsófia és a Hit, Remény, Szeretet

2022-09-17 17:29 | Nézettség: 1933
Gondoltad volna, hogy a Hit, Remény, Szeretet szóhármas a Zsófia névhez, illetve egy kitalált Zsófia nevű szenthez kapcsolódik. A név az 1600 - 1800-as évek nagyon népszerű volt, kis túlzással lehetne mondani azt is, hogy a Zsófia a királynői név. A név napjainkban pedig reneszánszát éli.
2022-09-17 17:29 | Nézettség: 1933
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok