2024. Április 24., szerda
György névnapja

Péter névnap

Névnapok:
Április 29.
Június 29.
Február 22.
Nem:
Férfi
Eredet:
görög

Péter névnap eredete

Péter névnap április 29-én és június 29-én van a hagyományos naptárban.

A Péter név az ógörög vagy görög Petrosz név latin Petrus alakjából származik, ami azt jelenti, "kő". A név Jézus Krisztus egyik apostolára, Simonra utal, akit Jézus a "Péter" néven ismert meg. A Péter név az első században terjedt el Görögországon és Rómában, és hamarosan Európa más területein is elterjedt.

Ajándék Péter névnapra

A név eredetének köszönhetően a Péter névhez gyakran kapcsolódnak kővel vagy sziklával kapcsolatos jelentések. Például a Péter szikla helyszínére utal, ahol Jézus azt mondta Simonnak: "Te vagy a Péter, és erre a sziklára építem egyházamat."  A Péter névhez további szimbolikus jelentések is kapcsolódnak, például az erő, a hűség és a hit. Ezek az értékek összhangban vannak azzal a szereppel, amit Péter apostol az Újszövetségben betöltött.

Péter nevű szentek és a névnapok kapcsolata - honnan erednek a Péter névnapok

A júniusi Péter névnap Péter apostolhoz, vagyis Szent Péterhez kapcsolódik, aki egyike volt Jézus tizenkét apostolának és a volt a Katolikus egyház első pápája. Ünnepnapja júnus 29. 

A Február 22-i névnap is Szent Péterhez kapcsolódik. ekkür ünnepli a katolikus egyház Péter apostol székfoglalását, amikor arra emlékezik, hogy Krisztus Péter apostolt az egész keresztény egyház fejévé emelte.Ezen ünnep napja azért került erre a dátumra, mert egy őspogány népünnep, a Caristia napja is ekkor volt és azt akarták elérni, hogy az ősök tisztelete helyett az ókeresztények kultuszát mozdítsák elő.

Canisius Szent Péter holland jezsuita pap és egyháztanító volt. A protestantizmus terjedése ellen harcolt Svájcban, Németországban, Ausztriában, Csehországban és Morvaországban. Jelentős szerepe volt a németországi katolikus egyház újraszervezésében. 1864-ben IX. Piusz pápa avatta boldoggá majd XI. Piusz pápa 1925. május 21-én avatta szentté, és emelte az egyháztanítók sorába. Ünnepnapja halálának dátuma december 21.

Péter név gyakorisága napjainkig

Az 1990-es években a Péter igen gyakori, a 2000-es években a Péter az 5-10. leggyakoribb férfinév.

A név híres viselői itthon és a nagyvilágban

Külföldiek közül érdemes megemlíteni Pierre de Coubertin bárót, aki francia tanárként és sportszervezőként elundította az újkori olimpiai mozgalmat. Ő volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítója, első elnöke.

Péter névnapi köszöntő

Péter névnap - kapcsolódó cikkek

Péter - Pál napja - a halászok ünnepe és az aratás kezdete

Péter - Pál napja - a halászok ünnepe és az aratás kezdete

2013-06-28 15:51 | Nézettség: 14655
Június 29 - Péter, Pál napja, az aratás kezdete. A hiedelem szerint ezen a napon szakad meg a búza töve. Péter napjához kötődik továbbá a halászok ünnepe, mellyel védőszentjük előtt tisztelegnek.
2013-06-28 15:51 | Nézettség: 14655
Tovább olvasom »
Péter a kőszikla, de miért van ennyi névnapja?

Péter a kőszikla, de miért van ennyi névnapja?

2023-04-27 20:07 | Nézettség: 2306
A Péter név az egyik legkedveltebb férfinév az egész világban, melynek történelmi hagyományai vannak. A leghíresebb Péter a katolikus egyház történetében Péter apostol, Jézus tanítványa volt, aki evangéliumai mellett, Róma első pápájaként írta be a nevét a történelembe. A Péter név szinte minden nyelvben megtalálható különböző formákban, hazánkban a Péter név a 10 leggyakoribb férfinevünk, 2023 január elsején kicsivel többen mint 137 ezren viselték első keresztnévként.
2023-04-27 20:07 | Nézettség: 2306
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok