2024. Április 24., szerda
György névnapja

Márciusi névnapok

Március a tavasz első hónapja, nézzük milyen névnapok vannak márciusban? A márciusi névnapok között rögtön szembejön velünk a Zoltán és a Tamás, a nőnappal együtt. A női névnapok közül az Ildikó az egyik legismertebb a márciusi névnapok között.

A hónap közepén Kristófot (március 15) és Krisztiánt köszönthetünk, majd a márciusi névnapok sorában találhatjuk Sándor, József, Benedeket is, akik vagy hoznak meleget vagy nem! A hónap vége felé pedig találkozhatunk Hajnalka és Gábor névnappal is. 

Általában a mai névnap érdekli az embereket, pedig érdemes előretekinteni és megnézni, hogy mely ismerőseink ünneplik a névnapjukat a közeljövőben.  is elé megtalálhatjátok. A mai névnap ismerete sokszor nem elég ahozz, hogy igazi különleges meglepetést adjunk.

Március 15 -én van hazánk egyik legszebb nemzeti ünnepe is, a Márciusi Forradalon ünnepe.

névnapok hónapok szerint


Március hónap névnapok

Március 1.
Az Albin férfinév, amely a latin Albinus családnévből ered. Jelentése: fehér. Lehetséges azonban, hogy a germán eredetű Alvin alakváltozatáról van szó. Az Alvin elemeinek jelentése: nemes (vagy: tündér) és barát. Az Albin női párja az Albina. Az 1990-es években szórványosan fordult elő. A 2000-es és a 2010-es években nem szerepel a 100 leggyakrabban adott férfinév között.
Március 2.
A Lujza a Lajos férfinév francia megfelelőjének (Louis) női párjából, a Louise névből származik. Névváltozata a Ludovika. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Március 3.
Benjámin névnap március 3-án van a naptárakban. A Benjámin név héber eredetű bibliai férfinévből származik. Jelentése: a jobb (jobb kéz) fia (Binjámín) vagy jobbom fia (Ben-jemíní), ebből átvitt értelemben: a szerencse fia. Női párja: Benjamina. A Benjámint gyakran társítják a „legkisebb” jelzőhöz, mivel a bibliai Jákób legkisebb fia volt. Genealógiai értelemben a nemzetség, család, ág stb. legfiatalabb férfi tagja vagy a fiatalon meghalt családtag megnevezése. A megnevezés a bibliai eredetre vezetik vissza. Inkább familiáris megnevezés, mint szabályos genealógiai fogalom, de jól alkalmazható, ha meg kell határoznunk az adott családi szervezet legfiatalabb tagját. Az 1990-es években a Benjámin gyakori névvé vált, a Béni szórványosan fordult elő, a 2000-es években a Benjámin a 49-52. leggyakoribb, idegen írású alakja, a Benjamin 2005 óta 86-100. leggyakoribb férfinév, a Béni nem szerepel az első százban.
Kornélia névnap március 3-án van a hagyományos naptárakban. A Kornélia a Kornél férfinév párja. Az 1990-es években a Kornélia és a Nelli ritka, a Nella szórványos név, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb női név között.
Március 4.
A Kázmér férfinév a lengyel eredetű Kazimír férfinév magyaros alakja. Kazimír: a név eredeti alakja, jelentése: alapít, hirdet + béke. Az 1990-es években a Kázmér és a Kazimír szórványos név volt, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb férfi név között.
Március 5.
Az Adorján férfinév az Adrián név régi magyar alakváltozata. Jelentése: (a Velence tartományban levő) Hadria városából való, azaz: hadriai. Az 1990-es években igen ritkán fordult elő. A 2000-es és a 2010-es években nem szerepel a 100 leggyakrabban adott férfinév között.
Adrián névnap március 5-én és május 5-én van a hagyományos naptárakban. Az Adrián latin eredetű férfinév, a Hadrianus névből származik. Jelentése: (a Velence tartományban levő) Hadria városából való, azaz: hadriai. Korábbi alakváltozatának felel meg az Adorján név. Női párja: Adriána. Az Adrián név gyakorisága Az 1990-es években ritkán fordult elő. A 2000-es években az 51-67., a 2010-es évek elején a 68. leggyakrabban adott férfinév volt.
Március 6.
A Leonóra női név az Eleonóra név rövidüléséből ered. Az Eleonóra női név az arab Ellinor névből ered és több nyelv közvetítésével lett népszerű. Előbb spanyol közvetítéssel jutott el Franciaországba, majd onnan Angliába, ahol népszerű lett.
Az Ágnes név spanyol alakja. Az Ágnes görög eredetű női név, a hagnosz (régebbi alakban hagiosz) szóból származik. Jelentése: szűzies, tiszta, szemérmes. Nem szerepelt a 100 leggyakrabban viselt női név között.
Március 7.
A Tamás névnap egyik legkedvelteb névnbap decemberben, Karácsony előtt pár nappal. Tamás férfinév arámi eredetű szó, a Teomo névből származik, melynek jelentése iker. A görögök vették át Thomasz formában, mivel a görögben volt egy ilyen alakú szó, csodálatos jelentéssel. Az 1990-es években a Tamás név igen gyakori név, a 2000-es években a 7-11. leggyakoribb férfi név. A magyar naptárakban, kalendáriumokban szereplő három hivatalos Tamás névnap: március 7., mely Aquinói Szent Tamás régi egyházi ünnepnapja, december 21., Tamás apostol régi egyházi emléknapja, és december 29., mely pedig Canterburyi Szent Tamás emléknapja. Ezenkívül még több más nem hivatalos Tamás névnap is szerepel a részletesebb névnaplistákon, így Tamás apostol és Aquinói Szent Tamás mai egyházi emlékünnepe (július 3., illetve január 28.), valamint további Tamás nevű szentek ünnepei. A három hivatalos névnap közül a legfontosabb december 21-e, a magyar néphagyomány szerinti Tamás-nap, amelyhez a karácsonyi ünnepkör részeként különféle népszokások kötődnek. Tamás napi hagyományok   A december 21-i Tamás névnap különféle – a karácsonyhoz kötődő – népszokásokat rejt számunkra, melyek elsősorban a disznóöléssel kapcsolatosak. A Tamás napján levágott állatnak háját sok helyütt „tamáshájnak” nevezték és gyógyító erőt tulajdonítottak neki.  A népi jósok szerint a Tamás napi disznóölésen a karácsonyi időjárásra lehet következtetni. A néphagyomány úgy tartja, ha a disznó mája nagy, akkor a Karácsony jeges-fagyos lesz. Egy másik hiedelem szerint, ha Tamás nap reggelére friss hó hull, békés, boldog karácsonyban lesz részünk.  
Március 8.
Zoltán névnap Március 8-án és Június 23-án van a hagyományos naptárakban. A Zoltán régi magyar személynév, az ótörök sultan, soltan szóból származik, ( a szultán szó is összefügg ezzel ) eredetileg sz-szel ejtették. Jelentése: uralkodó, fejedelem. Női párja: Zoltána. A Zoltán név az Árpád-korban, a 14. századig ritkán, de előfordult, majd a 19. század elején újították fel. Az 1990-es években igen gyakori név, a 2000-es években a 13-20. leggyakoribb férfinév között. Bővebb információt a nevek gyakoriságáról a tipplee oldalon találsz.
Március 9.
Franciska névnap március 9-én szerepel a hagyományos naptárakban. A Franciska latin eredetű női név, a latin Franciscus (Ferenc) név női párja. Farnciaska védőszentje Római Szent Franciska, aki a 14-15. századi Rómában nevelkedett. Már hatéves korában a vértanúk és szüzek követőjévé szeretett volna válni. A bencés rendhez kötődött, ifjú tinédzser korában vezeklés bizonyos formáinak gyakorlására is engedélyt kapott, ám apja elvárásainak eleget téve fiatalon férjhez ment és sokszoros édesanyává vált. 1425-ben bencés rendet alapított, melyhez férje halála után ő maga is csatlakozott. A Franciska névnapja a szent halálához köthető, az egyhát erre a napra tette az ünnepét.  1440. március 9-én halt meg. Franciska név gyakorisága és becézése Az 1990-es években a Franciska név ritka volt, a 2000-es években a Franciska nem szerepel az első százban. 2019-ben 62 kislány kapta ezt a nevet, mellyel a 135. helyet foglalta el a népszerűségi listán. A Lakosság körében 2020-ban a 147. helyen szerepelt, 5039-én viselték ezt a nevet hazánkban.
Fanni névnap mácius 9-én és október 30-án van a hagyományos naptárakban. A Fanni név a Franciska angol, és a Stefánia német becenevéből önállósult. A Franciska latin eredetű női név, a latin Franciscus (Ferenc) név női párja. Az 1990-es években a Fanni igen gyakori, 2000-es években a Fanni a 4-17. leggyakoribb női név.
Március 10.
Ildikó névnap március 10-én van a hagyományos naptárakban, mely a március hónap egyik legismertebb névnapja. Az Ildikó név germán eredetű magyar női név. Attila hun uralkodó feleségének, Krimhildának a nevéből származik, aki a monda szerint nászéjszakájukon megmérgezte a hun uralkodót, Attilát. A név jelentése harcos. Az Ildikó névvel Arany János Csaba trilógiájában találkozhatunk először a magyar irodalomban, a mű harmadik részének első énekében így ír a költő: "Jelen volt a királyné, elűzött Ildikó, (Krimhilda volna máskép, de tetszősb így a szó)"; A név rövidülése a Hilda, Ilda, melynek latin nyelvű szövegekben előforduló átirata az Ildico. Igazából csak a magyar nyelvben vált használt női névvé, Az Ildikó névnap március 10-én van a hagyományos naptárakban.  Az Ildikó név gyakorisága Az 1967-ben születettek között a 3. leggyakoribb női név volt. Arany János Buda halála című eposza után vált használatos női névvé. Az 1990-es években gyakori név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között. Bővebb információt a nevek gyakoriságáról a tipplee oldalon találsz.
Március 11.
Szilárd névnap március 11-én van a hagyományos naptárakban. A Szilárd férfinév magyar nyelvújítási alkotás a Konstantin magyarítására. A Konstantin latin eredetű férfinév, a Constantinus rövidülése, ami a latin constans szóból ered, aminek a jelentése: szilárd, állhatatos. Női párja: Szilárda. Az 1990-es években ritka név, a 2000-es években a 66-73. leggyakoribb férfi név.
Március 12.
Gergely névnap Március 12-én és Május 9-én van a hagyományos naptárakban. A Gergely férfinév a görög eredetű Grégoriosz név latin Gregorius formájának a Gregor rövidüléséből származik. Eredeti ógörög formájában égregó, melynek jelentése éberen őrködő. 16 római katolikus pápa viselte a Gergely nevet és közülük a 13. nevéhez kötődik a napjainkban használt naptár. Gergely név gyakorisága A Gergely a 16-18. században a leggyakoribb férfinevek közé tartozott, de a 19-20. század fordulójára szinte teljesen eltűnt. A 80-as években újra divatba jött, és már a 21. volt a gyakorisági listán. Az 1990-es években a Gergely igen gyakori, a 2000-es években a 38-48. leggyakoribb férfinév. Gergely névnapi szokások Március 12-én volt szokásban a gergelyezés, vagy gergelyjárás, ami Nagy Szent Gergelynek a tiszteletére terjedt el. Kezdetben, IV. Gergely pápa ideján (a 800-as években), 3 diák adta elő. Egyik a püspököt alakította, a másik kettő a káplánokat, a többi gyerek pedig egy-egy mesterséget személyesített meg. Egy versbe szedett prédikáció után bejárták a várost és a tavasz köszöntése mellett új diákokat is toboroztak. A hagyomány idővel eltolódott az adománygyűjtés irányába. Sokfelé ezen a napon kezdődtek a szőlőmunkák. Zalai hagyományok szerint a Gergely napján metszett tőkéről sok bort szüretelnek.
Gergő névnap március 12-én, május 9-én és november 17-én van a hagyományos naptárakban. A név a Gergely név becenevéből önállósult és vált napjaink egyik kedvenc fiúnevévé. Természetesen ez esetben az eredeti név eredetét kell vizsgálnunk: a Gergely a görög eredetű Grégoriosz  név latin Gregorius formájának a Gregor rövidüléséből származik. Eredeti ógörög formájában égregó, melynek jelentése éberen őrködő. Az 1990-es években a Gergő igen gyakori, a 2000-es években a  Gergő a 10-12. leggyakoribb férfinév. 
Március 13.
Az Ajtony török eredetű régi magyar férfinév. Jelentése: arany. Az 1990-es években szórványosan fordult elő. A 2000-es és a 2010-es években nem szerepel a 100 leggyakrabban adott férfinév között.
A Krisztián névnap március 13.-án van a hagyományos naptárakban. A Krisztián férfinév görög eredetű, a latin közvetítéssel átvett Christianus név rövid alakja. Jelentése: Krisztushoz tartozó. Női névpárja a Krisztina, Krisztiána. A szót a magyar nyelvben kereszténynek is fordítják. Az 1990-es években igen gyakori név, a 2000-es években a 22-28. leggyakoribb férfi név. A név gyakoriságáról bővebben a tipplee oldalon találsz információkat. A Krisztiánokat a következőképpen lehet becézni: Krisz, Kriszti, Krisztiánka, Krisztike
Március 14.
A Matild germán eredetű női név, jelentése: hatalom + harc. Az 1990-es években a Matild igen ritka, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Március 15.
Kristóf névnap március 15-én és július 25-én van a hagyományos naptárakban. A Kristóf a görög Krisztophorosz névből származik, melynek jelentése Krisztust hordozó. Az 1990-es években a Kristóf név igen gyakori, a 2000-es években a Kristóf név a 13–19., leggyakoribb férfinév. Szent Kristóf és Kolumbusz  Egy évben hatszor is ünnepelhetünk Kristóf napot, a hagyományos naptárakban szereplő névnapok két személyhez kötődnek: a márciusi névnap Kolumbusz Kristófhoz, míg a júliusii Szent Kristófhoz.
Március 16.
A Henrietta név a Henrik férfinév francia kicsinyítőképzős női változatából, az Henriette-ből származó Henriett latinos továbbképzése. Az 1990-es években a Henriett ritka, a Henrietta gyakori név volt, 2003 és 2006 között a 83-96. helyen szerepelt, azóta nincs az első százban.
Március 17.
Patrik névnap március 17-én van.  A Patrik a Patrícius ír eredetű alakváltozata. A Patrícius férfinév latin eredetű, jelentése: rómainak született nemes. Az 1990-es években a Patrik hirtelen népszerűvé vált igen gyakori név volt, a 2000-es években a 19-31. legnépszerűbb férfinév. Szent Patrik ünnepe Március 17-i névnap, Írország védőszentjéhez, Szent Patrikhoz köthető. Ezen a napon zöldbe öltözik a világ. Az emblematikus épületek világszerte zöld színben fognak pompázni, köztük a Lánchíd és az Eiffel-torony is. A nap az írek nemzeti ünnepe, a Szent Patrik nap egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világ minden részen.Ennek köszönhetően a Patrikok egy hatalmas világméretű buli keretében ünnepelhetik névnapjukat. A háromlevelű lóhere legendája A legenda szerint Szent Patrik az íreknek a Szentháromság tanát egy háromlevelű lóherével magyarázta el, a három levélel illusztrálva a keresztény tanításban a három isteni személy egységét. A háromlevelű lóherét Írországban már a kereszténységet megelőzően is szent növénynek tartották. Zöld színe és alakja az újjászületést és az örök életet, három levele pedig az ősi, pogány vallás szent számát, a hármast, valamint az ősi hármas istenségeket szimbolizálta. A lóhere Szent Patrik napjának központi szimbólumává vált. A legendák szerint Szent Patrik halottakat támasztott fel, illetve elűzte a kígyókat Írországból, ami csak metafórikusan értelmezhető, hiszen a jégkorszak óta nem voltak őshonos kígyók azon a területen. A kígyok jelen esetben a a pogányokra vagy a kelta druidákra vonatkoztak.
A Gertrúd germán eredetű női név, jelentése: dárda + erő, más feltevések szerint a második elem jelentése varázslónő, vagy bizalmas, kedves. Az 1990-es években a Gertrúd igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Március 18.
Sándor névnap március 18-án van a hagyományos naptárakban. A Sándor az Alexander név rövidülésének magyaros alakja. Az Alexander név görög eredetijére (Alexandrosz) vezethető vissza. A név jelentése: férfiakat vagy férfiaktól megvédő. Női párja: Alexandra. Szent Sándorhoz kapcsolódik névnap eredete, aki a Kappadókiában élt. Egy legenda szerint Csodatevő Szent Gergely nevezte ki püspöknek. 251-ben szenvedett vértanúhalált Decius római császár uralkodása alatt. Sándor név gyakorisága Az 1990-es években igen gyakori név, a 2000-es években a 37-42. leggyakoribb férfinév között. Részletesen a Sándor név gyakriságáról.
Ede
 Az Ede germán eredetű férfinév az Edvárd, Eduárd nevek német rövidülése. Jelentése: birtok, vagyon , őrzés, védelem. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között.
Március 19.
A Bánk magyar eredetű férfinév, az egykori méltóságnévből, a Bán-ból képződött -k kicsinyítőképzővel. Az 1990-es években a Bánk szórványosan fordult elő, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között.
József névnap március 19-én van a hagyományos naptárakban. A József héber eredetű férfinév, melynek jelentése Jahve gyarapítson illetve Isten tegyen a most született gyermekekhez. Női párja: Jozefa, Jozefin, Jozefina. Magyarországon a 18. századtól kezdve a leggyakoribb férfinevek között van. Az 1970-es évektől veszített a népszerűségéből, de még az 1990-es években is igen gyakori név, a 2000-es években a 28-43. legnépszerűbb férfinév. Szivárvány, mennydörgés, regulák Őseink szerint a József napi időjárásból a következő negyven nap időjárására lehet következtetni. Egy másik időjárási regula szerint, amilyen az idő a József napon, olyan lesz Péter Pálkor, az aratáskor és szénahordáskor. Szeged környéki hiedelem szerint, ha József napján mennydörög, akkor Péter-Pálkor jégeső várható a határban, viszont jó bortermés lesz.  Alföldön volt ismert az a mondás, miszerint, ha szivárvány jelenik meg ezen a napon az égen, a széles sárga sáv jó búzatermést jelent, míg a széles piros jó bortermést ígér.
Március 20.
Klaudia névnap március 20 -án található a hagyományos naptárakban. A Klaudia a Klaudiusz férfinév női párja. A Klaudia név latin eredetű név, a Claudius tulajdonnévből alakult ki. Jelentése eredetileg a Claudius nemzetségből származó embert (nőt) jelöli. A név alapszava a latinban ,,sánta, fél lábú'' jelentéssel bír.  A közkedvelt név napjainkban szinte minden nyelvben megtalálható különböző változatokban és írásmódokkal. A Klaudia rokon neve a Klaudetta, mely név olasz becéző továbbképzése.  Szent Kaludia és a névnapok, melyik névnap melyik szenthez köthető A névhez több szent is kapcsolódik még a kora keresztény időkből, azonban a fennmaradt források nagyon homályosak. Az egyik ilyen Szent Klaudia volt az édesanyja Linusnak, aki Szent Péter követte a pápai székban. Erről Szent Pál Timoteushoz írott második leveléből van tudo,ásunk. Az ünnepnapja több internetes forrás szerint Augusztus 7, de ez nem szerepel a névnapok között.  Két másik Szent Klaudiáról is találhatunk információkat. Mindketten ókeresztény vértanúk voltak a 4. század elején.  Egyikük volt Amisos egyik szűz mártírja, aki máglyahalált halt 300 körül több nővérével együtt. Nekik az ünnepnapjuk március 20, mely a Klaudia hagyományos névnapja. A másik Szent Klaudia  Ancyrai Theodotus egyik társa volt, aki 6 szűz társávaél együtt halt mártírhalált  303-ban. Ünnepük május 18-a, mely napon szintén ünnepelhetnek a Klaudiák. Klaudia név gyakorisága Az 1990-es években a Klaudia igen gyakori név volt, a 2000-es években a 32-89. leggyakoribb női név.
Március 21.
Benedek névnap március 21-én van a hagyományos naptárakban. A Benedek férfinév a latin benedictus szóból származik, amelynek jelentése: áldott. Női párja: Benedikta. A névnap eredete Nursiai Szent Benedekhez köthető, aki a bencés rendet alapította. Szent Benedek március 21-én halt meg, ünnepnapját erre a dátumra helyezte az egyház. 1964-ben VI. Pál pápa  „Európa védőszentjévé” nyilvánította. Az 1990-es években a Benedek ritka név volt, a 2000-es években a 32-46. leggyakoribb férfinév. A Benedek név népszerűsége  emelkedik, 2022-ben a 18. legnépszerűbb fiú újszülött név volt.
Március 22.
Beáta névnap március 22-én található a hagyományos naptárakban. Beáta latin eredetű női név. Jelentése: boldog. Szűz Mária Boldogságos melléknevének a latin megfelelőjéből származik. Az 1990-es években a Beáta ritka név volt, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Az Izolda bizonytalan eredetű, talán kelta női név. Mivel a germán nyelvekben terjedt el, ezért germán nyelvekből levezethető értelmezése szerint a jelentése vas vagy jég + rendelkezni, uralkodni. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Március 23.
Emőke névnap március 28-án van a hagyományos naptárakban. Az Emőke női név régi magyar személynévből származik, az emő szó 19. századi felújítása -ke kicsinyítőképzővel. Jelentése: szopó, csecsemő. Ilyen értelemben az Emőd férfinév női párja is. Az 1990-es években az Emőke ritka, az Emő szórványos név, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb női név között.
Március 24.
A Karina olasz eredetű női név, jelentése csinos, becses, de lehet a Karin továbbképzése is. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Gábor névnap március 24-én van a hagyományos naptárakban. A Gábor héber eredetű férfinév, a Gabriel magyar változata. A Gábor név jelentése Isten embere vagy Isten erősnek bizonyult. A Gábor név női párja a Gabriella. A Gabriel alakot már a 12-13. században használták. A Gábor alak igazából csak a 17. század után terjedt el. A 16-18. században főleg úri családok választották a nevet. A 19. század végétől a 20. század közepéig a 11-12. legnépszerűbb név volt, a 80-as években pedig már a leggyakoribb név volt. Az 1990-es években még igen gyakori volt, a 2000-es években a 16-26. leggyakoribb férfinév. 2020-ban a 6. leggyakoribb férfinév a hazai lakosság körében, míg 2019-ben 404 újszülött kapta ez a nevet Magyarországon, mely alapján a 36. leggyakoribb újszülött név volt. Névnap eredete és Gábriel arkangyal  Gábriel arkangyal csak 1921-ben került be a hivatalos római katolikus kalendáriumba, ekkor ünnepét március 24-ére tették. 1969-től azonban az ünnepét áttették  szeptember 29-ére Szent Mihállyal és Szent Rafaellel együtt  Ennek köszönhető, hogy a naptárakban a fő névnap március 24-én van, azonban szeptember 29-én is tarthatják a névnapjukat a Gáborok. A márciusi Gábor névnap számos időjárási regulát is hordoz, az időjárás szempontjából ezen a napon a borzokat és a békákat kell megfigyelnünk:   ha kuruttyolnak a békák, akkor még 40 napig hideg lesz, viszont ha a borz előjön a barlangjából, akkor nem fél többé a hidegtől, jön a jó idő.
Március 25.
Az Írisz görög mitológiai eredetű női név, eredeti jelentése: szivárvány, újabb jelentése nőszirom (virágnév). Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Irén névnap március 25-én és Június 28-án van a hagyományos naptárakban. Az Irén név görög eredetű női név, melynek jelentése: béke. Az Irén név az Iréneusz férfinév női párja, ritkán férfinévként is előfordult már a történelemben, de napjainkban csak női névként anyakünyvezhető hazánkban. Az Irén névhez kapcsolható Árpádházi Szent Piroska, aki bizánci császárnőként kapta az Irén nevet, Életével, tetteivel pedig elérte, hogy a bizánci egyházban szentként tiszteljék és Szent Irénként tekintenek rá. Az 1990-es években az Irén név ritka, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Március 26.
Az Emánuel férfinév a héber Immanuél névből ered. Jelentése: „velünk az Isten”. Női párja: Emanuéla. Az 1990-es években az Emánuel szórványos volt, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között.
Március 27.
Hajnalka névnap március 27-én van a hagyományos naptárakban. A Hajnalka magyar eredetű női név, 19. századi alkotás a hajnal szóból, egyben virágnév is. Névváltozata: Hajnal. Hajnalka név gyakorisága és becézése Az 1830-as években nagyon divatos név volt, sokszor Hajnal alakban is használták. A 80-as években a 36. legnépszerűbb női név volt. Az 1990-es években a Hajnalka ritka, 2003-ban a Hajnalka a 96. leggyakoribb női név.  2024 elején több mint 24,5 ezren viselték ezt a nevet hazánkban. A név az utolsó 20 évben eltünt az újszülöttek 100-as listájáról, 2019-ben a 200. leggyakorib kislány néz volt, csupán 37 gyermek kapta ezt első keresztnévként. Hajnalka becenevei a következők: Hajni, Hajnácska, Hajnal, Hajnika, Hajnus, Hani Híres Hajnalkákal a szinházi világban találkozhatünk: kevesen tudják, hogy a híres primadonna Honthy Hanna eredeti neve Hügel Hajnalka volt. Rátonyi Hajni színésznő szintén ezt a szép nevet viseli..
Március 28.
Johanna névnap március 28-án van a hagyományos naptárakban. A Johanna női név, a latin Johannes név női párja, a Johannes magyar megfelelőjea János, mely jelentése Jahve megkegyelmezett. Névváltozatai: Zsanett, Dzsenet, Jenni és Zsanka is, de egyes elméletek szerint a Hanna a Johanna név rövidülése. A történelem legísmertebb Johannája Szent Johanna,  az „orléans-i szűz” volt, aki katolikus szent és francia nemzeti hős. A százéves háború idején ő vezette a francia nép felszabadító harcát az angolok ellen. Az 1990-es években a Johanna igen ritka név, a 2000-es években nincs az első 100-ban, kivéve 2007-ben és 2008-ban, amikor a 95. illetve a 93. helyen állt.
A Gedeon héber eredetű bibliai férfinév, jelentése megfejtetlen, egyesek szerint esetleg kétélű kard, kardforgató vagy sebzett kezű vagy romboló, pusztító. Az 1990-es években a Gedeon szórványos név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között.
Március 29.
Auguszta névnap március 29-én és december 18-án van a hagyományos naptárakban. Az Auguszta név a latin eredetű Augustus férfipárja. Az Augustus név magyar formája az Ágost és Ágoston.  A  név jelentése: magasztos, fennkölt. Névváltozatai: Augusztina, Ágosta. Az 1990-es években az Auguszta és Augusztina nevek igen ritkán, az Ágosta szórványosan fordult elő.
Március 30.
Zalán névnap március 30-án van a hagyományos naptárakban.  A Zalán név eredetére és jelentésére  több magyarázat is létezik. Az egyik  Anonymushoz köthető, aki Saladus néven említi a honfoglalás előtt a Duna-Tisza közén uralkodó egyik magyar vezért. A Tisza mentén tényleges található egy Szalánkemén nevű helység, azonban olyan elmélet is létezik hogy Anonymus a helységnévből alkotta az uralkodó nevét. A Szalánkemén helynév szláv eredetű, melynek jelentése sós kő. A másik elképzelés szerint a Zalán név török eredetű, melynek jelentése: dobó, ütő. Nagy bizonytalanság van a név eredeti kiejtése körül, ami lehetett Szalan esetleg Salán is, de valószínű, hogy nem a ma használt Zalán volt.  Ez a névváltozat Vörösmarty Mihály Zalán futása című műve kapcsán vált népszerűvé és terjedt el. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években a 27-54. leggyakoribb férfinév.
Március 31.
Árpád névnap március 31-án és december 11-én van a hagyományyos naptárakban. Az Árpád régi magyar férfinév, az árpa szó -d kicsinyítőképzős származéka. A -d képző a valamiben bővelkedőt is jelenti, így jelentése azonos lehet 'árpás-árpácska' jelentésével. Női párja az Árpádina. A nevet a 19. században újították fel Árpád fejedelem tiszteletére. 1967-ben a 27. leggyakoribb férfinév volt, a 80-as években visszaesett a 41. helyre. Az 1990-es években ritkán fordult elő, a 2000-es években a 77-100. leggyakoribb férfinév.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok