2024. Április 24., szerda
György névnapja

Októberi névnapok - Milyen névnapok vannak Októberben?

Október hónap neve a  latin octo szóból származik, melynek jelentése nyolc. Lehet, hogy ez meglepő, mivel az Október az év tizedik hónapja a Gergely-naptárban. azonban a római naptárban eredetileg ez volt a nyolcadik hónap , mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez.

Októberi névnapok közül rögtön a hónap elején szembejön velünk Ferenc névnap, mely a legismertebb Ferenc, Assisi Szent Ferenc emléknapja. A hónap első felében van még, Renáta, Dénes és Brigitta névnap is. A hónap közepén találkozhatunk Kálmánnal és Terézzel, valamint Október 21-én Orsolyával

Az összes októberi névnapot tartalmazó listát a kép alatt találod!

Októberi névnapok

névnapok hónapok szerint


Október hónap névnapok

Október 1.
A Malvin germán eredetű, összetett női név, elemeinek valószínű jelentése: bíróság és barát. A németben a Malwin férfinév, női névpárja a Malwine. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Október 2.
Petra a Péter férfinév női párja. Az 1990-es években igen gyakori név, a 2000-es években a 6-9. leggyakoribb női név.
Október 3.
A Helga női név az óészaki heilagr (szent vagy megszentelt) szóból ered. Az 1990-es években a Helga ritka, az Elga szórványos név volt, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb női név között.
Október 4.
Ferenc névnap május 11-én, október 4-én és december 3-án van. A Ferenc az olasz Francesco név latinosított Franciscus formájából származik, jelentése: francia. Eredetileg Assisi Szent Ferenc gyerekkori beceneve, melyet azért kapott, mert anyja francia származású volt. Női párja: Franciska. A különböző vallási és világi források összesen 10 Ferenc névnapot tartanak nyilván, ezek közül három szerepel a hagyományos asztali naptárakban A fő névnapnak tekintett októberi névnap Assisi Szent Ferenchez köthető. A májusi névnap pedig Di Girolamo Szent Ferenchez köthető, aki május 11-én halt meg 1716-ban, ezért lett ez a dátum az ünnepnapja. A decemberi Ferenc névnap pedig Xavéri Szent Ferenc egyházi ünnepnapja. 2013. márciusában megválasztott I. Ferenc pápa az első Ferenc nevű pápa. Ő maga – Assisi Szent Ferenc tiszteletére – választotta ezt a nevet. Ferenc név gyakorisága A Ferenc név nem csak Magyarországon, de más országokban is már a 13. századtól népszerű név volt. A 16. században a 6., a 18. században a 8., a 19. században Budapesten a 3. leggyakoribb név volt. 1967-ben országosan a 9. helyen állt, a 80-as években pedig a 16. helyen. Az 1990-es években is még igen gyakori név, a 2000-es években a 41-51. leggyakoribb férfinév. Ferenc napi szokások és népi hagyományok Október 4-ét, illetve október 4. hetét ferenchétnek, vagy búzahétnek nevezik. Fontos mezőgazdasági határnap Ferenc napja, volt ahol ekkor vetettek, szertartásokkal igyekeztek távol tartani a rontást, másutt pedig az asszonyok a tojását költő kotlós alá nyírfaágat tettek, hogy védjék a csirkéket és a baromfiudvart a szellemektől.
Október 5.
Az Aurél férfinév a latin Aurelius nemzetségnévből származik, amelynek jelentése: aranyos. Női párja: Aurélia. Az 1990-es években az Aurél és Aurélián egyaránt szórványosan fordult elő, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb férfinév között.
Október 6.
A Brúnó germán eredetű német névből származó férfinév. Jelentése: barna. Az 1990-es években szórványos név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között.
A Renáta a Renátusz férfinév női párja. Az 1990-es években a Renáta igen gyakori, a 2000-es években a Renáta a 65-84. leggyakoribb női név, a Röné nincs az első százban.
Október 7.
Az Amália női név a germán Amal- kezdetű nevekből származik, a névképző egy gót királyi családra utal. Az Amália név az 1990-es években igen ritkán fordult elő, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Október 8.
A Koppány régi magyar személynév. Török eredetű, a jelentése nagy, győzelmes, erős, magas. Előfordul ótörök méltóságnévként is. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években a 85-100 leggyakoribb férfi név között.
Október 9.
Dénes névnap április 8-án és október 9-én van a hagyományos naptárakban. A Dénes férfinév a görög Dionüsziosz névből származik, melynek jelentése: Dionüszosznak ajánlott. A görög mitológiában Dionüszosz a bor és a szőlő istene volt. Női párja: Dionízia. Az októberi 9-i névnap Párizsi Szent Déneshez köthető, aki egyike a tizennégy segítőszentnek. Dénes a  3. században a párizsi főegyházmegye első püspöke volt, ennek köszönhetően  lett Párizs védőszentje. A keresztény hagyomány szerint ha hozzá fohászkodsz, megvéd a megszállottságtól és a fejfájástól. Dénes vértanuhalált szenvedett, hitéért lefejezték, ezért a művészetekben gyakran saját fejével a kezében ábrázolják. Az 1990-es években a Dénes ritka név volt,  a 2000-es években a Dénes a 91-98. leggyakoribb férfinév.
Október 10.
A Gedeon héber eredetű bibliai férfinév, jelentése megfejtetlen, egyesek szerint esetleg kétélű kard, kardforgató vagy sebzett kezű vagy romboló, pusztító. Az 1990-es években a Gedeon szórványos név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között.
Október 11.
Brigitta névnap Október 11-én van a hagyományos naptárakban. A Brigitta név kelta / ír eredetű női név, melynek jelentése: magasztos.  Brigida és Breda volt a név régi magyar formája: A júliusi Brigitta névnap Szent Brigittához,  Svédország védőszentjéhez kapcsolódik.  Brigitta egyház legnagyobb női szentjeinek egyike. Előkelő svéd családból származott, már gyermekkorától látomásai voltak. Felnőttként boldog házasságban élt, és nyolc gyermeke született. Férje halála után nagyérdemű szerzetet alapított, élete utolsó évtizedeit Rómában töltötte, onnan zarándokolt a Szentföldre, ott is halt meg. A betegápolás és egyéb jó cselekedetek mellett irodalmi munkásságra is jutott ideje.  Brigitta név gyakorisága és becenevei. Az 1990-es években a Brigitta igen gyakori név volt, a 2000-es években a Brigitta az 52-83. leggyakoribb női név. A Brigittákat a következőképpen becézhetjük: Bigyus, Bigyuska, Birgi, Birgis, Brig, Brigit, Brigita, Brigus, Gitta, Betti.  
Október 12.
A Miksa név a Miklós régi magyar becéző formájából önállósult, de lehet a Mikhál (ma: Mihály) név becézője is. Később, eredetétől függetlenül a Maximilián magyarítására is alkalmazták. Az 1990-es években szórványos név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között.
Október 13.
Kálmán névnap október 13-án van. Régi magyar személynév, mely egy török eredetű közszóból származik, hasonlóan a Kál névhez. Az alapjául szolgáló szó jelentése marad, megmarad, életben marad; maradék vagy öregember. A német Koloman, Coloman, Kolman névvel mesterségesen azonosították. A XVIII. században a latinos Colomannus alak mellett a magyarosabb hangzású Kolman, Kálmán alakot használták. Írásos történelmi emlékekben már a XI. század végétől megtalálható Colomannus, Colmanus, Kalomannus, Kalamannus.alakokban. Kálmán egyetlen névnapja Szent Kálmán ünnepnapjához kötődik, aki ír származású zarándok volt az eredetileg a Koloman nevet viselte.Magyar kötődésű szent, mivel Skóciai Szent Margit fia volt. A Szentföldre igyekezett, ám Ausztriában szláv kémnek nézték, és két rablógyilkossal együtt felakasztották. Kálmán vértanúként Ausztria egyik védőszentjévé vált. Legelső magyar tisztelője Szent István királyunk volt, aki a hagyomány szerint hazánkba hozatta a szent Kálmán ereklyéit. Hazai tiszteletének másik jele és bizonyítéka, hogy Könyves Kálmán királyunk is miatta kapta a Kálmán keresztnevet. Kálmán név gyakorisága és becézése  A középkorban nagy becsben tartott név volt, azonban már már nem tekinthető divatosnak. A magyar lakosság körében 2004-ben még a 45 leggyakoribb névnek számított, azonban közel 20 év alatt az 59. helyre csúszott vissza. Az újszülöttek körében az elműlt két évtizedben nem tudott bekerülni a legnépszerűbb 100 név közé, 2019-ben a 163. leggyakoribb név volt.  A Kálmánokat az alábbi becenevekkel illethetjük: Kacsó, Kala, Kalacs, Kalas, Kálics, Kalis, Kálmánka, Kálmus, Kaló, Kálócs, Kalos, Kálya; az újabbak: Kálmi, Kali, Káli, Kami, Kámcsi, Kamu. A népnyelvben kálmánkörte vagy kármánkörte a neve az aranysárga héjú, zamatos, lédús nyári körtének.
Ede
 Az Ede germán eredetű férfinév az Edvárd, Eduárd nevek német rövidülése. Jelentése: birtok, vagyon , őrzés, védelem. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között.
Október 14.
Helén névap Október 14-én van a hagyományos naptárakban. A Heléna angol formájából illetve magyar becenevéből származik. A Heléna női név görög eredetű, pontos jelentése vitás, talán fényes, sugárzó. A Helén igen ritka név volt, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb női név között.
Október 15.
Terézia névnap október 15-én van a hagyományos naptárakban. A Terézia görög eredetű női név, melynek származása és jelentése bizonytalan. A név jelentésére két elmélet is megtalálható: az egyik szerint egy földrajzi hely nevéből származik, mely hely lehet az Égei-tengeri Thera, a mai nevén Santorini sziget vagy a Kréta melletti Therasia sziget, vagy a dél-itáliai Tarasz városa. A jelentés pedig, hogy ezen helyről származó. Egy másik elmélet szerint Terézia  jelentése arató, szüretelő; vadásznő.  A név Spanyolországban vált először népszerűvé. a név névnapjai közül az októberiben találhatók két szenthez kapcsolódnak. Avilai (Nagy) Szent Teresia, aki az 1500-as években élt, egyházdoktor, spanyol sarutlan karmelita apáca volt, a szép és szellemes ifjú hölgy  18 évesen belépett a karmelita szerzetesek közé. A gyűlölködések, üldözések ellenére keresztülvitte a rend reformját. Nevéhez több mint harminc kolostor alapítása kapcsolódik, az első kolostort Spanyolországban, Avilában alapította. Számos misztikus írása maradt fenn. A másik szent Lisieux-i Kis Szent Teresia szintén karmelita szerzetesnő és rövid ideig a novíciák mesternője volt. A nevében szereplő Kis jelzőt a Kisded Jézus tiszteletére kapta. A szent ünnepnapja - ami egyben Terézia névnapja is - október 1-én található az egyházi naptárakban. Terézia név gyakorisága és becézése Az 1990-es években a Terézia igen ritka, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között. A teréziákat a következők szerint becézik: Reszka, Reza, Rezi, Rézi, Teca, Tera, Tercsi, Tercsike, Teréz, Terézke, Teri, Terike, Terka, Terus, Teruska, Treszka, Trézsi, Zia, Zius, Ziuska
A Teréz névnap Október 15-én van a hagyományos naptárakban. A név a Terézia név rövidülésével keletkezett, így jelentése megegyezik a Terézia név jelentésével. Napjaink egyik legismertebb Teréze, Teréz anya, vagyis Kalkuttai Szent Teréz, albán származású római katolikus apáca, aki megalapította a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrendet. 1979-ben Nobel-békedíjat kapott. Az indiai Kolkata szegénynegyedeiben végzett áldozatos munkájával az egész emberiség elismerését kivívta, II. János Pál Pápa  2003.-ban boldoggá, majd 2016-ban Ferenc pápa szentté avatta  A Teréz nevet Lisieux-i Szent Teréz iránti tiszteletből választotta. A Teréz név gyakorisága és becézése  Az 1990-es években ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Október 16.
 A Gál Gallusz név régi magyar formájának, a Gálosnak a rövidülése.  Gál a 16-17. században nem volt ritka név Magyarországon, az 1990-es években a Gallusszal és a Gálossal együtt szórványos név, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb férfi név között.
Október 17.
 A Hedvig női név germán eredetű, mindkét tagjának jelentése: harc. Az 1990-es években a Hedvig ritka, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Október 18.
A Lukács a latin Lucas névből ered, aminek a jelentése: lucaniai férfi. Az 1990-es években szórványos név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között.
Október 19.
A Nándor régi magyar személynév, a nándor népnévből származik, a jelentése dunai bolgár. A 19. században felújították a Ferdinánd magyarosítására. Az 1990-es években ritka név, a 2000-es a 61-73. leggyakoribb férfi név.
Október 20.
Vendel névnap Október 20-án van a naptárban. A Vendel a német Wendelin név rövidülése, ez pedig a Wendelmar névből ered. A Wendel névelem jelentése valószínűleg vandál (egy néptörzs neve). Női párja: Vendelina. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között.
Október 21.
Orsolya névnap október 21-én van a naptárakban.  Az Orsolya női név a latin Ursula név magyarosításával keletkezett, jelentése kis medve, medvebocs, medvécske. KIalaulása során az alábbi alakokon keresztül jutott el a végleges formályához: Ursula, Orsola, Orsolya. A névnap Szent Orsolya ünnepnapjához kötődik, azonban a szent ünnepnapját  az 1962 és 1965 között tartott II. Vatikáni Zsinat után  törölték a Római Kalendáriumból, tekintettel arra, hogy Szent Orsolya legendájának több változata is fennmaradt, de hiteles bizonyítékkal létezéséről senki nem tud szolgálni. Szent Orsolyát évszázadokon keresztül szentként tisztelték és neve összeforrt a 11 ezer szűz vértanúságával. Köszönhetően azonban annak, hogy hosszú időn keresztül egyházi emléknap is volt október 21, a névnapi hagyományokban természetesen fennmaradt, mint Orsolya névnap. Egy kevésbe elfogadott elmélet szerint az Orsolya név  egy ófelnémet név, a Hors, Ors,  - mely a mai német nyelvben a Ross néven található meg - latinosított változata. Ezen név jelentése: ló, paripa.  Szent Orsolyáról és a 11 000 szűzről kapta a nevét a Virgin-szigetek , a névadó pedig  Kolumbusz Kristóf vol, aki második amerikai útján fedezte fel ezt a szigetcsoportot a Karib-térségben. Az orsolya név gyakorisága és becézése Az Orsolya név  - köszönhetően Szent Orsolyának és legendájának is - már a 16. században népszerű női név volt, Reneszánszáz az 1980-as és 90-es években élte, amikor ismét gyakori lett,. A 2000- években a magyar női lakosság körében 60-61. leggyakoribb név volt, azonban a név a népszerűségéből sokat vesztett az elmúlt 20 évben. Míg a 2000-res évek elején az újszülöttek körében 56. helyen szerepelt, addig 2020-ra már nem fért be a TOP100-as listára, és csupán a 140. helyen találjuk. Orsi, Orsik, Orsika, Orsina, Solya. formákban becézhetjük az Orsolyákat. Orsolya napja a népszokásokban is komoly jelentőséggel bír. Orsolya napja megjeleníti a téli időjárást vagyis, amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél is. Ha szép az idő ezen napon, akkor így marad egészen karácsonyig. Az asszonyok úgy vélték, hogy Orsolya napján kell leszedni a káposztát, mert ki tudja, milyen időjárás következik, a sok esőtől kirepedeznek a szép káposztafejek. Néhány helyen ezen napon kezdődött a szüret. 
Október 22.
Előd névnap Október 22-én van a hagyományos naptárakban. Az Előd régi magyar személynév, valószínűleg az elő szónak a -d kicsinyítóképzős származéka. Ennek a szónak a jelentése: első, elöl lévő, illetve első rész, kezdet. A név jelentése eszerint lehet elsőszülött. Az előd szó mai értelme alapján szokták a nevet ősként értelmezni.  Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között. Előd volt az egyik vezér neve a honfoglaló hét vezér közül.
Október 23.
Gyöngyi névnap Október 23-án van a hagyományos naptárakban. A Gyöngyi női név a magyar eredetű Gyöngy női név -i képzős alakja, egyben a Gyöngyvér becézett alakja. Az 1990-es években a Gyöngyi gyakori név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Október 24.
A Salamon héber eredetű férfinév, jelentése: békés, szelíd. Az 1990-es években szórványos név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között.
Október 25.
Blanka névnap októberben szerepel a hagyományos naptárban. A  név egy germán névnek a latinosított formája, ami a spanyol nyelvből vált Európában elterjedtté. A Blanka név jelentése: fényes, ragyogó, fehér. A Blanka Magyarországon a 19. század óta használatos, az 1990-es években ritkán fordult elő, a 2000-es években a Blanka a 42-67. leggyakoribb női név volt Névnap kereső | Névnapok eredete | Névnapok ABC szerint | Bianka névnap | Októberi névnapok  
 A Bianka női név a Blanka név olasz formája. Jelentése: fényes, ragyogó, fehér. A Bianka hirtelen vált igen gyakorivá az 1990-es években, a 2000-es években a 18-26. leggyakoribb női név.
Október 26.
A Dömötör férfinév a Demeter férfinév önállósult alakváltozata. Az 1990-es években a Dömötör szórványos név volt , a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb férfi név között.
Október 27.
Szabina névnap Október 27-én van a hagyományos naptárakban.  A Szabina a Szabin férfinév női párja. Az 1990-es években a Szabina igen gyakori, a 2000-es években (2005-ig) a Szabina a 76-93. leggyakoribb név volt, azóta nincs az első százban.
Október 28.
 Szimonetta a Szimóna olasz kicsinyítőképzős formája. A Szimóna a Simon férfinév latinos női párja. Az 1990-es években a Szimonetta ritka név volt. A 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb női név között.
 A Simon a Simeon név görög Szimón alakváltozatából ered. Simeon héber eredetű név, jelentése meghallgatás, meghallgattatás. Az 1990-es években a Simon igen ritka,  a 2000-es években (2004-től) a Simon a 89-93. leggyakoribb férfinév.
Október 29.
 A Nárcisz eredetileg a Narcisszusz férfinév női párja. A nárcisz virágnév szintén a férfinévből származik. Az 1990-es években a Nárcisz igen ritka, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb női név között.
A Teofil görög eredetű férfinév, jelentése: Isten kedveltje vagy Istent kedvelő, Isten barátja. Női párja: Teofila. Az 1990-es években szórványos név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között.
Október 30.
Fanni névnap mácius 9-én és október 30-án van a hagyományos naptárakban. A Fanni név a Franciska angol, és a Stefánia német becenevéből önállósult. A Franciska latin eredetű női név, a latin Franciscus (Ferenc) név női párja. Az 1990-es években a Fanni igen gyakori, 2000-es években a Fanni a 4-17. leggyakoribb női név.
A Kolos régi magyar személynév, ami a német Klaus névnek a magyar formája, ez pedig a Nikolaus (magyarul Miklós) név rövidülése. Lehet, hogy a Kolozsvár helynév első eleme is a Kolos személynévből származik. Az 1990-es években a Kolos igen ritka, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között. Miklós névnap
 Az Alfonz germán eredetű férfinév, elemeinek jelentése: nemes + kész, hajlandó. Női párja: Alfonza, Alfonzin és Alfonzina. Az 1990-es években szórványosan fordult elő, a 2000-es és a 2010-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között.
Október 31.
Farkas névnap Október 31-én van a hagyományos naptárakban. A Farkas régi magyar férfinév. Azon ritka eredeti magyar nevek közé tartozik, amiket nem szorítottak ki a keresztény nevek. A Farkas nevet, ha ritkán is, de a középkor óta használják. Az 1990-es években szórványos név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok